Neuspešen test izraelsko-ameriškega protiraketnega sistema arrow 3

by Urednik

ŽE DRUGI NEUSPEŠEN TEST PRESTREZNEGA SISTEMA ARROW 3

Višji uradnik iz izraelskega obrambnega ministrstva vaja je medijem zaupal, da test naprednega protiraketnega obrambnega sistema arrow 3 (puščica 3), ki so ga v Izraelci razvili skupaj z Američani, ni uspel. Izraelska vojska je v torek 16. decembra 2014 iz Sredozemskega morja izstrelila raketo, da bi prvič v živo preizkusila protiraketni sistem arrow 3. Sistem je zablokiral in ni izstrelil prestrezne rakete, je dejal izraelski uradnik anonimno.

“Radi bi pojasnili, da je bila raketa-tarča izstreljena in je sistem arrow 3 uspešno izsledil tarčo. Vendar pa zaznava tarče ni bila zadovoljiva za izpolnjevanje ciljev testne in zato prestrezna raketa ni bil izstreljena. Sprejeta je bila odločitev, da se izvede samo preskus s tarčo,” je izjavo potrdilo izraelsko obrambo ministrstvo v torek zvečer.

Arrow 3 je del večplastnega sistema zračne obrambe, ki ga Izrael razvija v sodelovanju z ZDA, da se zaščiti pred številnimi grožnjami balističnih izstrelkov – od raket kratkega dosega, izstreljenih iz Gaze in Libanona, do raket dolgega dosega, kot so rakete izstreljene iz Irana. Protiraketni obrambni sistem arrow 3 je zasnovan tako, da zadane tarčo izven atmosfere in prestreže raketo bliže izstrelišču, kar pomeni da še na varni razdalji uniči jedrsko, biološko ali kemično bojno glavo. Raketni sistemi za prestrezaje lahko v teoriji prestrežejo več kot pet balističnih raket v 30 sekundah na oddaljenosti več kot 100 km.

Protibalistični obrambni sistem arrow 3 je razvilo podjetje Israel Aerospace Industries skupaj z letalsko ameriškim velikanom Boeing, delovati pa naj bi začel v naslednjih dveh letih. Tokrat so izvedli že drugo testiranje sistema arrow 3, tudi prvo pa ni bilo uspešno. Uspešen pa ni bil niti preizkus sistema prejšnje različice arrow 2, ki so ga izvedli v septembru 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Poskusna izstrelitev protibalističnega izstrelka sistema arrow 3

Povezani članki