Nova kasetnica v ruskem vojaškem arzenalu

by Urednik

RUSKA BOJNA LETALA Z NOVO KASETNO BOMBO DRELJ

V britanskem tabloidu Daily Express so že pred dvema letoma predstavljeno rusko kasetno bombo drelj, ki jo bodo začeli uporabljati letos, označili za ‘’še en signal agresije Kremlja’’.

Britanci menijo, da so to bombo namenili oborožitvi lovca pete generacije Su-57, kar še povečuje strahove v zvezi z možnim začetkom tretje svetovne vojne. V prispevku navajajo predstavnika ruskega proizvajalca Tehmaš, kjer so razvili to kasetno bombo, da lahko z bombo napadajo do 30 km oddaljene cilje in se izognejo nasprotnikovemu zračnemu prostoru. Kasetna bomba je opremljena s 15 bombami, ki se same usmerjajo v cilje, kar je dovolj za uničenje tankovske kolone ali raketne baterije. Bomba drelj je pri tem neopazna za radarje, še navaja britanski tabloid.

Napačno pa tabloid navaja, da so bombo predstavili po zastrupitvi bivšega polkovnika GRU Sergeja Skripalja, kar naj bi predstavljalo še en signal agresije Kremlja. Dejansko je Tehmaš prvič predstavil to bombo na letalskem salonu MAKS, znana pa je postala po predstavitvi na forumu ”Armada 2016”. Res pa so pred nedavnim sporočili, da jo bodo v oborožitev uvedli letos.

Kasetno bombo je Tehmaš prvič predstavil leta 2015 na letalskem sejmu MAKS. Že naslednje leto je bil projekt poimenovan in predstavljen kot drelj (sveder). »Državna testiranja prototipa nove 500 kg težke kasetne bombe so se začela že leta 2016. Testiranja potekajo po zahtevah kupca (ruskega obrambnega ministrstva), po zaključku pa jih bodo začeli uvajati v oborožitev,« je izjavil generalni direktor koncerna Tehmaš Vladimir Lepin, navajajo RIA Novosti.

Kasetna bomba drelj je namenjena uničevanju sovražnikove oklepne tehnike, kopenskih radarskih sistemov in poveljniških mest. Glavna prednost tega orožja v primerjavi z obstoječimi je v tem, da letalo odvrže več deset kilometrov proč od cilja, približno 30 km, zahvaljujoč satelitski navigaciji GLONASS pa dobi izjemno natančne podatke o cilju.

Bomba meri v dolžino 3,1 m, kaliber pa znaša 450 mm pri skupni masi 540 kg. Učinkovito območje njene uporabe se giblje v višini med 100 in 14.000  m, medtem ko znaša hitrost ob izstrelitvi 1.100 km/h. Drelj opremljen z vodeno toplotno in radarsko glavo, celokupni elektronski sistem pa odlikuje visoka stopnja odpornosti na protielektronsko delovanje. Bomba praktično nima nikakršnega pogonskega bloka za dosego cilja, ampak ga doseže zgolj s svojimi aerodinamičnimi rešitvami. Naslednja izredno pomembna lastnost te bombe je njena »neopaznost« za radarje, zato jo nasprotna stran težko zazna in prestreza.

Ruska kasetna bomba drelj

V  kasetnem bloku je 15 vodenih bojnih elementov, masa vsakega pa znaša približno 20 kg. Ko se bomba približa cilju na 250 m, se sprosti kasetno strelivo, katerega se s pomočjo vodenih bojnih glav nato usmeri v cilj. Po besedah ruskih razvojnikov je njihov sistem uporabe vodenega kasetnega streliva inteligentnejši kot pri ameriških AGM-154 (AGM154 Joint Standoff Weapon – JSOW).

Posebej zanimiv je sistem algoritmov, ki omogoča prepoznavanje zavezniške in sovražne tehnike na kopnem, kar omogoča uporabo drelja v območjih večje gostote bojev. Ta bomba lahko z obličja zemlje ‘’izbriše’’ od 6 do 10 enot oklepne bojne tehnike. To pomeni, da lahko zgolj nekaj bomb v trenutku uniči cel tankovski bataljon. Razen kumulativnega eksplozivnega polnjenja je na voljo tudi polnjenje BETAB-M za prebijanje armiranobetonskih konstrukcij. Načrtujejo pa tudi  namestitev pomožnega motorja, ki bo učinkovit domet povečal za 2 do 3-krat, kar pomeni vsaj dodatnih 85 km.

 Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum 

Povezani članki