Nova modularna kupola T2000 za orožje srednjega kalibra

by Urednik

IZRAELSKO-AVSTRALSKA INTEGRIRANA KUPOLA

Avstralski proizvajalec EOS (Electro Optic Systems) in izraelski Elbit Systems sta razvila modularno kupolo T2000 za orožje srednjega kalibra za različne platforme, vključno z lahkimi izvidniškimi in težkimi pehotnimi vozili.

Novo modularno kupolo T2000 so prikazali na letalskem sejmu Avalon 2019. Kot so povedali predstavniki obeh proizvajalcev, so v kupolo namestili vse najboljše sisteme obeh podjetij. V kupolo lahko vgradijo top od kalibra 25 do 50 mm, sovprežni mitraljez kalibra 5,56 ali 7,62 mm ali pa daljinsko vodeno oborožitveno postajo EOS R400S mk 2 HD s topom M230LF 30 mm. Alternativa tej daljinsko vodeni oborožitveni postaji je EOS-ova oborožitvena postaja z mitraljezom od kalibra 5,56 do 12,7 mm.

Na kupolo je nameščen enojni lanser protioklepnih raket javelin ali dvojni lanser protioklepni raket spike LR2, pa integrirana dnevna kamera, toplotna kamera in laserski daljinomer, opozorilni laserski sistem (3600), upravljalni sistem (EIOS) za brezpilotni letalnik ter tudi sistem za zaščito pred brezpilotniki z radarjem APS  za aktivno detekcijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Elbit

Povezani članki