Nova naročila za italijanski Iveco v letu 2018

by Urednik

NEMŠKA IN ROMUNSKA VOJSKA Z NOVIMI TOVORNJAKI

Italijanski Iveco Defence Vehicles je konec leta 2017 sklenil dva pomembna posla. Nemški vojski bodo dobavili 280 tovornjakov eurocargo, Romunski vojski pa 173 vojaških logističnih vozil DV  6×6.

Italijanski proizvajalec je z nemškim Bw Fuhrpark Service GmbH podpisal pogodbo o dobavi vojaških večnamenskih tovornjakov 4×4 za Nemško vojsko. Gre za skupaj 280 tovornjakov eurocargo, ki jih bodo dobavili v letu 2018.

Naslednji  Ivecov posel je pogodba z romunskim obrambnim ministrstvom za dobavo 173 vojaških logističnih vozil DV 6×6, ki jih bodo prav tako dobavili v letu 2018.

V zadnjem desetletju je Iveco Defence Vehicles Nemški vojski dobavil približno 1000 vozil iz lastnega proizvodnega programa, ki so jih že s pridom uporabljale enote nemške vojske v Maliju in Afganistanu. Pri zadnjem naročilu gre za vozila MLL 150 E 28 WS z nezaščiteno voznikovo kabino, ki bo zelo udobna, prirejena pa tudi za prilagodljivo vgradnjo različnih  radijskih sistemov in vojaške opremo, opremljena pa bodo z gumami za brezpotja. Kabina bo imela vstopno-izstopna vrata tudi na strehi, zatemnjene luči po Natovih standardih, opremljena pa bodo tudi z vlečno kljuko ter novim inovativnim  okvirjem. Vsa ta vozila za nemško vojsko so opremljena z motorji z emisijo po standard euro 6.

Pogodba med Ivecom in nemškim partnerjem je sledila skoraj dveletnim intenzivnim preizkušanjem demonstracijskih vozil. Napovedujejo pa že naslednjo pogodbo med omenjenima partnerjema, ki bo obsegala 133 oklepljenih transportnih tovornjakov tracker 8×8 za nemško vojsko. Oba posla sta velikega pomena v tehnološkem kot ekonomskem smislu za Iveco, ki tako postaja eden vodilnih svetovnih proizvajalcev vojaških transportnih vozil.

Romuni so pri Ivecu naročili logistična vozila DV 6×6 z odlično prevoznostjo, namenjena pa so prevozu tako vojakov kot materiala. Vozila so opremljena z z izvlečno kljuko, namenjena pa so podpori enotam v vseh terenskih razmerah, vseh 130 romunskih tovornjakov pa je tudi zračno prevoznih z letalom C-130 hercules. Pogodba za ta vozila je sledila dobrim izkušnjam z doslej dobavljenimi 57 Ivecovimi transportnimi vozili, naročenimi v letu 2015.

Pripravil: B. Knific, foto: Iveco

 

Povezani članki