Nova pridobitev Parka vojaške zgodovine – lokomotiva 33-110

by Urednik

V PIVKI BODO RESTAVRIRALI LOKOMOTIVO IZ ČASA 2. SVETOVNE VOJNE

V začetku maja 2016 je pivški Park vojaške zgodovine pridobil novo atrakcijo – parno lokomotivo tipa 33, izdelano v Nemčiji leta 1943. Lokomotiva, znana po svoji številki 33-110, je vse do aprila 1978 vozila na slovenskih progah, po dokončnem »zaključku« parne vleke pa je bila prepuščena razpadanju na železniški postaji v Kobdilju na Krasu.

Nemška parna lokomotiva tipa 33 (DRB 52) predstavlja pomembno tehnično dediščino tako v nacionalnem, kot tudi mednarodnem smislu, zato je bila njena ohranitev skoraj nujna. Po daljših usklajevanjih med Slovenskimi železnicami, občino Pivka in Parkom vojaške zgodovine je bilo sklenjeno, da Slovenske železnice lokomotivo odstopijo Parku vojaške zgodovine v trajni najem. S tem je Park vojaške zgodovine pridobil pomembno nevojaško dediščino, ki bo dopolnila obstoječo razstavo bojnih vozil.

Premik lokomotive 33-110, ki je zadnjih 30 let stala na prostem brez zaščite in vzdrževanja, je predstavljal precejšen izziv. K sreči imajo Slovenske železnice kar nekaj zaposlenih, ki preko programa muzejskega vlaka ohranjajo potrebno znanje o delovanju in vožnji parnih lokomotiv. Po predhodnih pripravah so lokomotivo 33-110 drugega maja zjutraj z dizelsko vleko iz Kobdilja povlekli do Divače. Od tu je lokomotivo vlekla sestrska parna lokomotiva 33-037; dizelska lokomotiva ju je spremljala za primer težav. Tik po poldnevu sta parni lokomotivi “prisopihali” na železniško postajo Pivka, kjer ju je na peronu pričakala množica ljubiteljev parnih vlakov in vojaške zgodovine.

Na krajši slovesnosti je nato strojevodja lokomotive simbolično predal kurjaško lopato direktorju Parka, g. Vojku Boštjančiču. Tudi med obiskovalci je vladalo veliko zanimanje za ogled parne lokomotive. Naslednjo soboto je sledil premik iz železniške postaje v Park vojaške zgodovine, kjer je bil predhodno na zgornjem platoju (kjer je do selitve v novi paviljon stala podmornica) postavljen muzejski tir. Osebje Slovenskih železnic je najprej ločilo lokomotivo od vagona za vodo in premog. V nadaljevanju so oba kosa žerjavisti podjetja DVIG d.o.o. prestavili na kamione. Izvajalca premika DVIG d.o.o. in CEM-TIR d.o.o. sta sponzorja Parka vojaške zgodovine in redno pomagata pri prevozih večjih eksponatov. Najtežji del je predstavljal prevoz celotne kompozicije iz postaje, skozi podvoz na Kolodvorski cesti in skozi Park do končne lokacije lokomotive. Na krajši slovesnosti je nato g. Uroš Kokošar, namestnik generalnega sekretarja Slovenskih železnic, uradno predal lokomotivo novim skrbnikom. Lokomotivo sedaj čaka celovita obnova v izvorno stanje, nato si jo bodo lahko ogledali obiskovalci Parka.

Razred parnih lokomotiv JŽ 33 je zgolj preimenovan nemški razred DRB 52 (Deutsche Reichsbahn Klasse 52), v Nemčiji so znane tudi kot Kriegslokomotive. Med leti 1942 – 1945 je bilo v 12 tovarnah v zasedeni Evropi izdelanih okoli 6700 lokomotiv tipa DRB 52 in podtipov, v povojnih letih pa še nekaj sto. Glavne značilnosti so bile: preprosta konstrukcija in velika zanesljivost, izdelava iz jekla, nezahtevnost za vzdrževanje. Vse do konca druge svetovne vojne so te lokomotive predstavljale hrbtenico logističnih zmogljivosti Wehrmachta na vseh bojiščih. Zadnje so bile dane iz uporabe ob razpadu Nemške demokratične republike. Lokomotiva je imela 1200kW moči in je lahko dosegla hitrost do 80 km/h, dolga je bila 23 metrov in tehtala 95 ton; skupaj z tenderjem za vodo in premog 103 tone. DRB 52 ni nastala iz predvojnega modela DRB 50, ki zaradi svoje konstrukcije in uporabe dražjih materialov ni bil prilagojen izdelavi in uporabi v razmerah vojne.

Po končani drugi svetovni vojni so številne lokomotive tipa 33 oz. DRB 52 ostale vlečni konji obnove Evrope, saj je močnih in vzdržljivih tovornih lokomotiv primanjkovalo. Dandanes jih vidimo le še v muzejih ali kot muzejske vlake, med drugim tudi na slovenskih progah. Največ jih je ohranjenih v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. Prav tako so izvirni načrt uporabili pri povojni izdelavi novih lokomotiv. Ko sta električna in dizelska vleka pričeli vse bolj izpodrivati parno vleko, so lokomotive postopoma končale na odpadu. In čeprav 33-110 ne bo več nikoli vozila, ostaja pomemben pomnik na čase druge svetovne vojne, kot tudi zlate čase parne vleke na Slovenskem. Park vojaške zgodovine se s tem novim eksponatom spreminja iz klasičnega vojaškega muzeja v muzej tehniške in vojaške dediščine.

Pripravil: Anže Barle, foto: pivka.si, Parkvojaške zgodovine Pivka

Povezani članki