Nova sanitetna vozila BMM-4S in večcevni raketometi BM-21 bastion-I za Ukrajinsko vojsko

by Urednik

UKRAJINA POSPEŠENO IZDELUJE NOVE OBOROŽITVENE SISTEME

Ukrajinska vojska je pred dnevi že prevzela prva nova sanitetna vozila BMM-4S, v prihodnje pa naj bi dobili tudi nove večcevne raketomete BM-21 bastion-I, ki so nadgrajena različica BM-21 grad s povečanim dosegom.

Ukrajinska vojska je pred dnevi prevzela prva oklepna sanitetna (medicinska) vozila BMM-4S, ki so jih razvili na osnovi oklepnika BTR-4E. Nova oklepna vozila BMM-4S ukrajinskega proizvajalca Kharkiv Morozov želi Ukrajinska vojska čim hitreje začeti uporabljati tudi v vzhodni Ukrajini, na prizorišču spopadov s pro-ruskimi separatisti.

Prvi dve ukrajinski vojaški sanitetni enoti, opremljeni s vozili BMM-4S, naj bi bili operativni do oktobra 2014.

Vojaško sanitetno vozilo BMM-4S ima zaščitni oklep in je zasnovano za zagotavljanje medicinske podpore in prevoza hudo ranjenih vojakov iz območja vojaškega operacij, nesreč in incidentov. Ukrajinska vojska naj bi vključila sanitetno vozilo BMM-4S v vsak bataljon, vsako pa naj bi predstavljalo avtonomen mobilni zdravstveni center.

Artilerijske enote Ukrajinske vojske pa bodo prejele tudi neznano število novih večcevnih raketometom (MLRS) BM-21 bastion-I  MLRS proizvajalca Harkov Morozov. Novi večcevni raketni sistem bastion-I kalibra 122mm je nameščen na vojaškem tovornjaku KRAZ-6322RA 6×6 in je nadgradnja raketometa BM-21 grad. Slednji ima maksimalni doseg raket okoli 20 km, novi bastion-I pa z nadgrajenimi raketami kar 40 km. Sistem je opremljen z lastno satelitsko navigacijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki