Nova zračnoobrambna zmogljivost Nemčije – MANTIS

by Urednik

NOV NEMŠKI PROTILETALSKI SISTEM MANTIS

Nemško vojaško letalstvo je 26.11.2012 na uradni slovesnosti v Husumu – domači bazi 1. zračnoobrambnega bataljona “Schleswig-Holstein” sprejelo Rheinmetallov sistem zračne obrambe MANTIS.

S sistemom MANTIS je dobila nemška vojska enega najsodobnejših sistemov ter vrste na svetu, ki se lahko zoperstavlja vsem grozečim nevarnostim danes in v prihodnosti. Gre za zelo učinkovito zračnoobrambno orožje katerega odprta arhitektura omogoča posodobitve in nadgradnje v prihodnosti.

MANTIS izvira iz preizkušenega Oerlikonove tehnologije skayshield (35 mm), namenjen je zračnoobrambni zaščiti vojaških instalacij in civilne infrastrukture pred nizkoletečimi sistemi vključno z letali s človeško posadko. Sistem MANTIS lahko nevtralizira raketne izstrelke, artilerijsko in minometno strelivo, primeren pa je tudi za uporabo na področjih in operacijah drugačnih od vojn ter postkonfliktnih razmerah.

Sistem protiletalske obrambe Rheinmetall MANTIS - Nemška vojska

Modularna zasnova omogoča nadgradnjo sistema, tako bo sedanjemu radarju revolverskemu topu 35 mm lahko dodati še druge zmogljivosti, kot so na primer protiletalske rakete zemlja-zrak ali celo visokoenergetske laserje, ki jih bo moč integrirati direktno v sistem.

VIDEO: Preizkušanje sistema MANTIS

Nemci preizkušali nov sistem protizračne obrambe MANTIS

9. oktober 2012

Nemška vojska je prvič samostojno preizkušala streljanje s sistemom protizračne obrambe MANTIS (Modular, Automatic and Network capable Targeting and Interception System), ki je namenjen raketni in letalski. Streljanje je v septembru potekalo na vadbišču Todendorf – Panker na območju Baltika. V zelo kratkem času so sestrelili 6 brezpilotnih letal(UAV), med njimi tudi večje UAV-je.

Sistem protiletalske obrambe Rheinmetall MANTIS

Prejšnje teste streljanja s sistemom protizračne obrambe MANTIS (v lat. ime za bogomoljko) so opravili skupaj s proizvajalcem Rheinmetall v bazi Hussum. V njih so testirali vrednotenja objektov oz. brezpilotnih letal za cilj. Sistem protizračne obrambe MANTIS s lahko izstreli do 1000 nabojev kalibra 35 mm na minuto. Sprva so MANTIS želeli uporabiti tudi v Afganistanu, vendar so že pred časom preklicali načrte za uvajanje.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki