Nove upodobitve ukrajinskega projekta skrivnega tanka objekt 477

by Urednik

RAČUNALNIŠKI DIZAJN UKRAJINSKEGA TANKA OBJEKT 477

Kitajski oblikovalec je objavil nove računalniške upodobitve skrivnega koncepta glavnega bojnega tanka objekt 477, ki ga je med letoma 1993 in 2000 snovalo ukrajinsko državno podjetje Harkovski konstrukcijski biro Morozova (KMDB), zanj pa vlada veliko zanimanje svetovnih vojaških velesil.

Te računalniške upodobitve ukrajinskega tanka objekt 477 nakazujejo, da je vsaj na zunaj najpomembnejša značilnost tanka njegova daljinsko upravljana (iz notranjosti) kupola.

Glede na dostopne vire je tank objekt 477 opremljen s kupolo, na kateri je nameščen 152 mm gladkocevni top 2A73 z avtomatskim polnilcem streliva. V kupoli je prostora za skupno 42 kosov streliva, vključno z 10 pripravljenimi granatami (dolžine 1,8 m) v posebnem rotacijskem polnilcu. Topovska cev omogoča tudi  izstreljevanje protitankovsko vodenih raket dolgega dosega. Tank je opremljen tudi s sekundarnim orožjem, vključno s 30-milimetrskim enocevnim avtomatskim topom.

Trup tanka je zaščiten z modularnim oklepnim sistemom iz jekla, titana, keramike in kompozitnih materialov. Sprednji in stranski del prekriva reaktivni oklep, ki zagotavlja dodatno zaščito pred protitankovskimi raketnimi granatami.

Prototipi skrivnega ukrajinskega tanka objekt 477 so shranjeni v tajni preskusni bazi podjetja KMDB. Po nekaterih informacijah naj bi bili trije prototipi poslani v tudi Rusijo (verjetno še v času ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča), kjer so bili preizkušeni in so morda postali osnova za ruski tank T-14 armata.

Pred dnevi smo sicer že poročali o drugem, tudi tehnološko izredno naprednem, a manj zaupnem, ukrajinskem konceptu glavnega bojnega tankaT-84 oplot-M, potem ko so iz Ukrajine v svet poslali novico, da je Ruski vohun poskušal “ukrasti” načrte za ukrajinski tank T-84 oplot-M.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki