Novi iranski tank karrar pripravljen za boj

by Urednik

IRANSKA VOJSKA BO V UPORABO KMALU DOBILA NOVE TANKE KARRAR

Iranski obrambni minister brigadni general Amir Hatami je napovedal, da je najsodobnejši iranski glavni bojni tank karrar pripravljen za množično proizvodnjo in tudi dobavo Iranski vojski.

Novi iranski glavni bojni tank karrar je bil javnosti prvič predstavljen avgusta 2016, pred dnevi pa je iranski general Hatami napovedal začetek njegove uporabe, po tem ko so marca začeli z masovno proizvodnjo v Industrijskem kompleksu Bani-Hashem Armor v provinci Lorestan.

“Tank karrar lahko tekmuje z najnaprednejšimi tanki na svetu na treh glavnih področjih – moči, natančnosti in mobilnosti, kot tudi pri vzdržljivosti na bojišču,” je dejal nekdanji obrambni minister Hossein Dehghan.

Po mnenju vojaških strokovnjakov je novi iranski glavni bojni tank karrar nadgrajena različica tanka T-72S shilden (T-72B), na pogled pa se zdi zelo podoben ruskemu T-90MS, vendar z nekaterimi zahodnimi rešitvami..

Iranski tank karrar je po podatkih proizvajalcev opremljen z elektro-optičnim sistemom za nadzor ognja, laserski merilnik razdalj in balističnim računalnikom, na nepremične in premične cilje pa lahko strelja v dnevnih in nočnih razmerah. Glavna oborožitev karrarja je gladkocevni top kalibra 125mm. Na kupoli je nameščena tudi iz notranjosti upravljana oborožitvena postaja z mitraljezom 12,7 mm. Za zaščito posadke je karrar opremljen z zadnjo generacijo oklepa in eksplozivnim reaktivnim oklepom (ERA) na prednjem delu trupa in kupoli. Nanj je možno pritrditi tudi dodatne oklopne plošče pred zgornjim delom podvozja in rešetko na zadnjem delu trupa in ob kupoli.

Zasnova tanka karrar je po fotografijah sodeč zelo podobna ruskemu T-90MS, še posebej zaradi podvozja. Kot poudarjajo nekateri tankovski strokovnjaki,  je na tanku mogoče opaziti tudi nekatere elemente, podobne ameriškim tankom M1 abrams in M60 ter M-48 ter britanskim FV4201 chieftain.

Podrobneje smo o novem iranskem tanku karrar in podobnostih oz. razlikah z ruskim tankom T-90 MS ter ostalimi tanki pisali v članku IRANSKA (NOVA) OBRAMBNA UGANKA: Novi iranski glavni bojni tank karrar v Reviji OBRAMBA, december 2016.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki