Novi kitajski protitankovski raketni sistem HJ-12 bo uničil oklep abramsa

by Urednik

KITAJSKO OROŽJE V ROKAH UPORNIKOV V SIRIJI, IRAKU, AFGANISTANU, SUDANU,…

Kitajska bo kmalu začela uporabljati in prodajati (uporniškim silam) prenosni protitankovski sistem HJ-12, ki bo lahko uničil oklep tankov tretje generacije – M1 abrams, T-90, type 90, merkava IV.

Kitajski režim je sredi tedna napovedal, da se razvoj novih prenosnih protitankovskih raketnih sistemov (ATGM) HJ-12 zaključuje.Ob tem so dodali, da bodo nove rakete sistema HJ-12 sposobne uničiti oklep tudi ameriškim najsodobnejšim tankom tretje generacije. Doseg HJ-12 naj bi bil večji kot 3 km.

Kitajska načrtuje prodajo novih prenosnih protitankovskih raketnih sistemov tuji tujim kupcem, že do sedaj pa so prejšnjo različico HJ-8 uspešno prodajali predvsem uporniškim skupinam v Iraku, Siriji, Afganistanu,…, kar pričajo tudi mnogi videoposnetki.

HJ-12 spominja na ameriški protitoklepni sistem FGM-148 javelin, podobnosti se kažejo v velikosti, namerilnem sistemu, metodi ognja in celo pri osnovni obliki.

Kot poročajo kitajski strokovnjaki, naj bi novo protitankovsko orožje uničilo tudi ameriške tanke M1 abrams, ruske T-90, izraelske merkava IV in japonske type 90 kyu-maru.

Napetosti med Kitajsko in ZDA v zadnjih dneh naraščajo, del tega pa je tudi kitajska izjava, da oborožitveni sistem HJ-12 lahko uničil tudi oklep ameriškega tanka M1 abrams. Nov konflikt je nastal po tem, ko se je prejšnji teden zgodil incident z ameriškim letalom P-8 poseidon, okoli katerega je zelo blizu letel in naredil luping kitajski lovec Su-27,  ZDA pa so se odločile v azijsko-pacifiško regijo poslati še drugo letalonosilko s spremljevalnimi plovili – USS Carl Vinson.

Prenosne protitankovske raketne sisteme HJ-12 razvija in izdeluje kitajsko državno oborožitveno podjetje Norinco, ki je po poročanju vojaških analitikov prodalo v južnem Sudanu samo v juniju 2014 za 38 milijonov USD jurišnih pušk, granat, protitankovskih raket in več milijonov nabojev.

Orožje se uporablja med krvavo državljansko vojno v Sudanu, kjer je umrlo že več kot 10.000 ljudi in razseljenih pa je 1,7 milijona civilistov.

Spodnji videoposnetek prikazuje uporabo kitajskih prenosnih protioklepnih raketnih sistemov HJ-8 v rokah sirskih upornikov med streljanjem na položaje Sirske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sirski uporniki med streljanjem s sistemom HJ-8

Povezani članki