Novi litovski oklepnik vilkas (boxer) na testiranju v Nemčiji

by Urednik

TESTIRANJE OSEMKOLESNIKOV BOXER ZA LITOVSKO VOJSKO

Proizvajalec pehotnih bojnih vozil Artec je začel s testiranjem dveh litovskih oklepnikov vilkas 8×8 (boxer 8×8) na nemških poligonih. Obe prototipni vozili so izdelali po litovskih zahtevah, opremljena sta z izraelsko brezposadkovno kupolo s topom 30 mm in protioklepnimi raketami spike LR.

Pehotno bojno vozilo vilkas 8×8 je eden ključnih elementov posodobitve in krepitve litovskih oboroženih sil. Vilkas je prirejen potrebam litovskih oklepnih sil in pomeni kakovostni preskok v oboroževanju in opremljanju litovske vojske, obenem pa ustreza zahtevam standardov Nato, je ob začetku testiranj povedal litovski minister za nacionalno obrambo Raimundas Karoblis.

Na testiranjih sodelujejo litovski specialist, da bi tako pridobili izkušnje v uporabi oklepnih pehotnih bojnih vozil. Preizkusili bodo vse vgrajene elektronske in oborožitvene sisteme, vse opažene pomanjkljivosti na vozilu pa bodo odpravili pred začetkom serijske proizvodnje. Pričakujejo, da bodo litovske oborožene sile prve serijske oklepnike vilkas 8×8 dobile v začetku  leta 2019.

Litva je v začetku julija poslala pismo o nameri za pridružitev Natovi agenciji za podporo in dobave programa boxer (NSPA) za dobavo in vzdrževanje vozil ter zagotovitev ustrezne logistike za vozila. V okviru programa bodo pridruženim članicam zagotavljali vzdrževanje, dobavo rezervnih delov ter logistično podporo med dobo uporabe teh vozil.

Litva je kupila skupaj 88 oklepnikov boxer 8×8 (vilkas) za 386 milijonov evrov po pogodbi, sklenjeni 22. avgusta 2016. Oklepniki bodo oboroženi s topovi 30 m in protioklepnimi raketami spike LR. Litovci bodo z novimi kolesnimi oklepniki opremili Mehanizirani bataljon velikega vojvode Algirdasa in mehanizirano pehotno brigado ‘’železni volk’’. Vilkase bodo uporabljali tako za potrebe nacionalno obrambe kot za sodelovanje v mednarodnih operacijah.

Pripravil: B. Knific, foto: Artec

Povezani članki