Novi ruski protiladijski obalni raketni sistem za izvoz

by Urednik

MOBILNI PROTILADIJSKI RAKETNI SISTEM RUBEZH-ME

Raziskovalno in proizvodno podjetje Tajfun JSC/Kaluga Instrument (del koncerna Morinformsystem-Agat) je na mednarodnem pomorskem obrambnem salonu (IMDS) v Sankt Peterburgu v Rusiji julija letos predstavilo novo izvozno različico mobilnega obalnega protiladijskega raketnega sistema bal-E (SSC-6 sennight), imenovanega rubezh-ME.

»Razvoj sistema rubezhME je financiralo podjetje samo in je namenjen obalnim državam z omejenimi proračuni, ki si ne morejo privoščiti (ali pridobiti) dražjih zahodnih obalnih protiladijskih obrambnih sistemov,” je povedal visoki predstavnik Tajfuna.

Celoten sistem rubezh-ME  je nameščen na podvozje terenskega vozila KAMAZ-6560 8×8, vključuje pa lansirno enoto za protiladijske rakete TK-35UE (AS-20 kayak  ASM), radar z dosegom prek vidnega obzorja in enoto za nadzor ognja. »Sistem je kompakten in popolnoma samostojen, ne zahteva zunanjega označevanja cilja ali sistema slednja in usmerjanja,« je še dodal predstavnik.

Kh-35UE  ASM tehta 670 kg, vključno s 145-kilogramsko bojno glavo, in je sposobna ”prikleniti” površinski cilj v razponu razdalj med 7 in 260 km. Raketa doseže podzvočno hitrost M 0,8-0,85, proti cilju leti na višini 10 m-15 m in se spusti na 4 m ko napade cilj. Raketa Kh-35UE je opremljena z navigacijskim sistemom INS/GLONASS z aktivnim-pasivnim radarjem za vodenje v zaključnem delu leta.

Osemkolesni transporter KAMAZ-6560 tehta 26 t, doseže hitrost v cestnem prometu do 75 km/h in ima doseg do 1000 km. Sistem je pod nadzorom posadke z dvema osebama in je lahko opremljen z aktivnim radarjem mineralME1 ali pasivnim radarjem mineralME2 za odkrivanje površinskih ciljev na razdalji do 250 km oziroma 750 km. MineralME radarji lahko hkrati sledi do 20 ciljev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki