Novi Steyrjevi dizelski pogonski agegati

by Urednik

NOVI AVSTRIJSKI MOTORJI ZA VOJAŠKA (OKLEPNA) VOZILA

Steyr Motors iz Avstrije je na sejmu DSEI prvič predstavil zadnje različice iz svoje široke palete visokozmogljivih dizelskih pogonskih agregatov, ki združujejo zanesljivo zasnovo iz enovitega bloka in učinkovitost tehnologije skupnega voda.

Novi dizelski pogonski agregat M14 s štirimi valji tako danes tržijo v treh različnih modelih z močjo od 85 do 129 kW. Povrhu vsega pa predstavljajo tudi dvovaljni dizelski motor M12 CR REX – pomožni vir moči / električni agregat s 36 kW.

Steyr Motors razvija in izdeluje pogonske motorje tako za kolesna vozila kot štirivaljen pogonske motorje za vodna plovila. Razvijajo pa tudi šestvaljni pogonski agregat, ki ga bo mogoče vgrajevati tako na kopenska vozila kot vodna plovila, poleg tega pa uporabljati tudi za industrijske aplikacije. Motor naj bi začeli proizvajati v letu 2018.

Steyrjeve motorje uporabljajo številčna vozila kot glavne pogonske ali pa pomožne pogonske agregate, eden takšnih je vgrajen tudi v nekatere verzije leopardov 2. Tako Steyrjev šestvaljni turbodizel z 214 KM poganja patruljno vozilo GDLS UK foxhound, drugi motorji teta proizvajalca pa so vgrajeni še v južnoafriški kolesni oklepnim RG32M, avstralski (Thales Australia) hawkei AMPV in špansko vozilo vamtec, z njihovimi motorji pa sta opremljeni tudi nadgrajeni jordanski gosenični vozili scorpion in spartan.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki