Novi top za ruski tank armata

by Urednik

S kolikšnim kalibrom bi presegli njegove zmogljivosti: 130 ali kar 155 mm? 

Trenutno najmočnejši ruski tankovski top je dobro znani 2A46M, ki so mu v zadnji verziji 2A46M-5 povečali natančnost za skoraj petino, povratni sunek topa pa zmanjšan za  1,7 krat. Zahvaljujoč novemu podkalibrnemu strelivu pa se je povečala tudi prebojnost izstrelkov.

Najmočnejši zahodni tankovski top je danes 120 mm L 55 gladkocevni top s 55 kalibri, kakršnega ima nemški leopard 26A, ki je v primerjavi s predhodnim L-44 daljši za 130 cm. Granati DM-53 in DM-63 (obe sta nemški – Rheinmetall Defence), ki ju uporabljajo ti tankovski topovi, imata izredno prebojnost jekla. Z razliko od Američanov pa Nemci pri izdelavi granat za povečevanje kinetične energije ne uporabljajo osiromašenega urana, pač pa volfram. Nemške granate pa uporabljajo še Turki in Južna Koreja na svojih novih tankih.

Rusija je v obdobju po letu 2000 razvila  nov tankovski top 125 mm 2A82, s tremi prototipnimi topi pa opravila nekaj po sto poskusnih izstrelitev. Cev je iz materialov, ki omogočajo tako izstreljevanje obstoječih izstrelkov, in pa načrtovanih ki so še  v razvojni fazi. Po tehnični plati omenjena cev presega zmogljivosti vseh obstoječih na ruskih tankih. Energija izstrelka pri izstopu iz cevi 2A82 je 1,17 krat večja kot  pri topu leoparda 26A 120 mm, cev topa pa je 60 cm krajša.

Od konstruktorjev in razvojnikov je ta top seveda zahteval uporabo najsodobnejših tehnoloških spoznanj in najboljših dostopnih materialov. Če se bo kateri od proizvajalcev tem zmogljivostim približal ali jih presegel, pa naj bi posegli po še večjem kalibru… .

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Koncept novega ruskega tanka armata

Povezani članki