Novo srbsko terensko vozilo Zastava NTV 4×4

by Urednik

SRBIJA TESTIRA NOVO TERENSKO VOZILO (NTV)

Srbija je začela s testiranjem večnamenskega terenskega vozila Zastava NTV 4×4 (novo terensko vozilo), ki sta ga razvila Vojaško-tehnični inštitut obrambnega ministrstva (Vohnotehnički institut, VTI) iz Beograda in Zastava TERVO (Zastava TERenska VOzila, Zastava vozila) – kragujevško avtomobilsko in obrambno podjetje, specializirano za proizvodnjo terenskih vozil, je konec aprila obvestilo srbsko ministrstvo za obrambo.

2,5-tonsko vozilo NTV (Novo Terensko Vozilo) uporablja Cumminsov turbodizelski motor, Allisonov avtomatski menjalnik in dvostopenjski razdelilnik/reduktor pogona s hidrodinamičnim pretvornikom navora. Razvili so ga v dveh različicah – kombi z razširjeno kabino za prevoz 1 + 8 oseb in terenskim vozilom s kratko kabino za prevoz orožja in materiala, ki tehta do 1,4 tone.

V obeh variantah lahko Zastava NTV vleče orožje in pomožna sredstva, ki tehtajo do 1,7 tone, poleg tega pa po zahtevi kupca dodajo še balistično zaščito, kupolo z orožjem in različne optoelektronske naprave ter instrumente.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD RS

Povezani članki