Oklepnik VBCI 8×8 osvaja nove trge – tudi Slovenijo?

by Urednik

OSEMKOLESNIKI VBCI KMALU TUDI NA SLOVENSKIH TLEH?

Francoski orožarski proizvajalec Nexter nadaljuje z vlaganji v kolesno oklepno vozilo VBCI 8×8 (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie), ki bi lahko okrepil tudi oklepne enote Slovenske vojske.

Z oklepnim vozilom VBCI 8×8 se po nekaterih navedbah nameravajo Francozi odzvati tudi na razpis Ministrstva za obrambo Slovenije za novo kolesno oklepno vozilo 8×8 (skupaj jih načrtujejo 56), nadejajo pa se tudi kupcev od drugod, poleg Slovenije tudi Velike Britanije v okviru njenega programa MIV – mehanizirano pehotno vozilo Velike Britanije.

Nexterjev proizvodni obrat za oklepna vozila Nexter Roanne je do sedaj dobavil 630 osemkolesnih oklepnikov VBCI francoski kopenski vojski in sicer v dveh različicah: IFV – bojno vozilo pehote (520) – in 110 poveljniških vozil. Osemkolesnik VBCI je opremljen z oborožitveno kupolo (z enim članom) s stabiliziranim 25 mm topom in sovprežnim lahkim mitraljezom 7,62 mm. S slednjim lahko upravlja tudi poveljnik, ki sedi na levi strani vozila za voznikom. V poveljniški različici so osemkoleniki VBCI opremljeni z daljinsko upravljano oborožitveno postajo (RWS) s stabiliziranim težkim mitraljezom 12,7 mm (.50). Oklepnike VBCI so Francozi intenzivno porabljali v Afganistanu, Centralnoafriški republiki, Libanonu in Maliju. V transportni različici ima vozilo avtonomijo kar 2500 km (brez težke opreme).

Na zahtevo naročnika Nexter v oklepnika vgradi tudi top z majhnim odsunom kalibra 120 mm. Na nedavnem orožarskem sejmu DSEI so Francozi prikazali vozilo z oborožitveni postajo Kongsberg protector RWS, opremljeno s stabiliziranim težkim mitraljezom .50 in vodenimi protioklepnimi raketami javelin, ki so bili pritrjene izven oborožitvene postaje.

Poveljnik sedi v vozilu na desni, voznik pa na levi, nuni ”delovni mesti” sta opremljeni s panelnimi zasloni – pokazalniki (britanske proizvodnje). Vozilo ima nekoliko višjo streho (zaradi udobja za posadko). Kupola je iz aluminija, nanjo pa pritrdijo različno oklepno zaščito. Francoski osemkolesniki VBCI so imeli v Afganistanu dodano še posebno zaščito za posadkovni – zadnji del vozila, ki je varovala vozilo pred zadetki s strani.

Na izvozni različici VBCI je nameščena oborožitvena kupola (za dva člana) Nexter Systems T40 s teleskopskim topom CTA International 40 mm (Case Telescoped Armament System  – CTAS) in nadgradno daljinsko upravljana oborožitveno postajo (RWS) s težkim mitraljezom 12,7 mm ( .50). Ker so zadnjo serijo vozil za francosko pehoto izdelali že pred leti, so proizvodno linijo kasneje uporabili za nadgradnjo 95 vozil v dveh serijah (48 in 47) – zadnjega so prevzeli prav pred nedavnim). Pričakujejo pa novo naročilo za nadaljevanje nadgradenj obstoječih osemkolesnikov VBCI za francosko vojsko.

Standardna največja masa vozila VBCI 8×8 je približno 29 t, zadnjih različic pa kar 32 t. Slednje imajo posodobljeno vzmetenje in močnejši Volvov pogonski agregat s 600 KM v sovpregi z avtomatskim menjalnikom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki