Oklepnike KF41 lynx bosta skupaj proizvajali Nemčija in Slovaška

by Urednik

SLOVAŠKA SE BO Z NAROČILOM PRIDRUŽILA PROIZVODNJI OKLEPNIKA LYNX

Nemško podjetje Rheinmetall in CSM Industry iz Slovaške sta konec avgusta 2021 na obrambni razstavi IDEB v Bratislavi podpisala memorandum o soglasju in sodelovanju na področju proizvodnje vojaških vozil. Zaradi načrtovanega nakupa novih oklepnih bojnih goseničarjev za Slovaško vojsko gre predvsem za proizvodnjo glavnih sestavnih delov in delov goseničnega bojnega vozila lynx KF41.

Rheinmetall je z oklepnikom lynx KF41 glavni ponudnik na razpisu slovaških oboroženih sil za nova bojna vozila pehote. Lani je postala Madžarska prva država, ki je naročila te oklepnike nove generacije. Lynx je tudi eno izmed dveh izbranih bojnih vozil za zadnjo fazo testiranja v tretji fazi programa posodobitve oklepnih vozil avstralske vojske.

Pehotno bojno vozilo (IFV) KF41 lynx, iz družine goseničnih oklepnih vozil lynx, je zasnovalo, razvilo in izdelalo nemško podjetje Rheinmetall Defense. Oklepno vozilo KF41 (7,7 m) je daljša različica oklepnika KF31 (7,22 m), ki so ga predstavili septembra 2016.

KF41 lynx je lahko opremljen z kupolo LANCE, ki je na voljo tudi kot orožna postaja na daljinsko upravljanje pod imenom LANCE RC, ki jo je tudi zasnoval in razvil Rheinmetall. Glavno orožje kupole LANCE je Rheinmetallov avtomatski top MK30-2/ABM, kupola pa ima prostora za 200 nabojev dveh različnih vrst streliva za glavno oborožitev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki