Oklepno vozilo perun 4×4 – češki grom in strela

by Urednik

ČEŠKO TERENSKO VOZILO ZA IZVIDNIŠKE NALOGE

Češki proizvajalec SVOS Prelouc je razvil in preizkusil novo izredno mobilno terensko vozilo perun 4×4, namenjeno predvsem uporabi v specialnih in izvidniških enotah. Štiri takšna vozila je že naročila Češka vojska, dobavo pa pričakujejo v marcu 2018.

Vozilo so poimenovali po staroslovanskem bogu perunu, bogu groma in strele, izdelano pa je na konvencionalni šasiji iz okvirjev, karoserija pa je varjena železna, nanjo pa je mogoče pritrditi odstranljive balistične plošče. Sedeži so standardni, dno pa zaščiteno pred nekaterimi minami in eksplozivnimi napravami. Vozilo perun 4×4 ima zaščitni cevni lok, vetrobransko steklo pa ima balistično zaščito, prav tako je balistično zaščiten tudi del za motorjem pred nogami.

Štirikolesnika perun poganja vodnohlajeni šestvaljnik, menjalnik je avtomatski (šestprestavni), pogon je vseskozi 4×4 s krmiljeno zaporo moči, ki na prvi kolesi preneha po doseženi hitrosti 30 km/h. Vozilo ima vgrajen sistem za regulacijo pritiska v pnevmatikah (za prilagajanje vožnji po zahtevnem terenu). Premaguje bočni nagib 22°, preči 0,85 m jarek, preči pa tudi vodo do globine 1,2 m.

Značilno oborožitev peruna predstavlja obročast nosilec s pritrjenim težkim mitraljezom 12,7 mm ali avtomatskim bombometom 40 mm, na vozilo pa se lahko pritrdi tudi štiri lahke mitraljeze 7,62 mm, ki pokrivajo območje naokrog vozila.

Pripravil: B. Knific, foto: SVOS

Povezani članki