Opazovalci OVSE v Ukrajini posneli ruski raketni sistem TOS-1

by Urednik

V UKRAJINI OPAZILI RUSKE VEČCEVNE RAKETOMETE

Posebna skupina za monitoring (SMM) Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE – OSCE) je na vadbenem poligonu Kruhlik (31 km jugozahodno od Luganska) v Ljudski republiki Lugansk v vzhodni Ukrajini posnela ruski večcevni lanser taermobaričnih raket TOS-1 buratino 220 mm.

TOS-1 je ruski večcevni lanser termobaričnih raket (30-cevni TOS-1M “object 634” ali 24-cevni TOS-1A “object 634B”), nameščen na šasiji tanka T-72. Raketni sistem je namenjen napadom na pehotne enote, vojaško opremo vključno s fortifikacijami. Oklepnik s tem večcevnim raketnim sistemom deluje v pehotnih oklepnih enotah skupaj s pehoto in tanki. Zaradi velike mase in relativno kratkega dosega raket (približno 3500 m) ter posledično potrebe po močni zaščiti so lanser pritrdili na šasijo tanka T-72.

Termobarično (aerosolno) orožje je izraz za eks­plozive – razstreliva, ki ne vsebujejo kisika za vžig, temveč gadobijo iz zraka v okolici, s katerim se morajo pomešati. Pred detonacijo zato opazimo zna­čil­ni oblak neeksplodirane zmesi, ki se v sekundi ali dveh razširi po prostoru. Zaradi tega lahko vstopa skozi line bunkerjev in okoli zaklonov! Termobarična eksplozija je specifična in njena udarna moč z razdaljo pada precej počasneje kot pri navadni eksploziji, zaradi česar ima velik doseg (vir: Wikipedia).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki