Pakistan naj bi kupil kitajske tanke VT-4 (MBT-3000)

by Urednik

ZAMUDE PRI RAZVOJU PAKISTANSKO-KITAJSKEGA TANKA AL-KHALID II

Pakistanski vojaški armadni korpus naj bi izbral kitajski glavni bojni tank VT-4, načrtujejo pa nakup vsaj sto tankov tega tipa, so medijem zaupali pakistanski vojaški analitiki med 10. mednarodno obrambno razstavo v Karačiju v Pakistanu.

Dejali so, da sta za prihodnja glavna bojna tanka Pakistanske vojske že potrjena: to sta kitajski VT-4 in pakistansko-kitajski al-khalid II, ki ga še razvijajo. Kljub temu pa Pakistanska vojska ni želela komentirati izbire kitajskega glavnega bojnega tanka -(izvozna različica tanka MBT-3000) in medije prosila, naj počakajo na uradno izjavo. Ob dejstvu, da so podatki o ponudbi še vedno skrivnostni, iz različnih virov prihajajo novice, da naj bi Pakistan nabavil približno 100 tujih tankov, da bi zadostil pakistanski vojski ob pomanjkanju proizvodnje glavnih bojnih tankov v državi.

Pakistanska vojska je sicer kitajski tank VT-4 testirala že v letih 2016 in 2017. VT-4 je tretja generacija glavnega bojnega tanka, ki ga je kitajsko podjetje Norinco ponudilo tudi za izvoz (različica MBT-3000). Gre za precej sodobnejši tank kot bo pakistansko-kitajski al-khalid I (znan tudi pod imenom MBT-2000), ki ga trenutno uporablja Pakistanska vojska (skupaj okoli 325), poleg ukrajinskih T-80UD (320) in pakistansko-kitajskih al-zarrar (504).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Armed Forces

Povezani članki