Pakistanci napovedali razvoj (proizvodnjo) tanka al-khalid 2

by Urednik

BO PAKISTAN KUPOVAL ALI IZDELOVAL TANKE?

Pakistansko podjetje Taxila Heavy Industries je na sejmu IDEAS 2016 napovedalo razvoj oz. proizvodnjo nove (izboljšane) različice pakistanskega glavnega bojnega tanka al-khalid. Prva dva prototipa so sicer začeli razvijati že leta 2012, vendar bodo tank al-khalid 2 kot kaže še nadgradili.

Predstavniki podjetja Heavy Industries Taxila so na sejmu IDEAS 2016 (International Defence Exhibition and Seminar) dejali, da bo nadgrajeni tank al-khalid 2 en od najbolj modernih glavnih bojnih tankov, ki bo na voljo na vojaškem trgu. V primerjavo s tankom al-khalid 1 bo izboljšana mobilnost in zaščita, večja pa bo tudi ognjena moč.

Tank al-khalid (na kitajskem MBT-2000) so Pakistanci razvili skupaj s Kitajci, nato pa ga še izboljšali v različico al-khalid 1. V pakistanskih oboroženih sil uporabljajo približno 600 tankov al-khalid (v obeh različicah), ki predstavljajo hrbtenico tankovskih enot. Po nekaterih informacijah vlada veliko zanimanje tudi za nakup tretje generacije tega tanka (al-khalid 2).

Pred dnevi smo poročali  o velikem interesu Ukrajine, da bi svoje tanke oplot-M prodala Pakistanski vojski. Več o tem v članku Ukrajinski tank oplot-M na sejmu IDEAS-2016 v Pakistanu.

Novi tank al-khalid 2 bo poganjal močnejši dizelski motor s 1.500 KM, ki bo nadomestil sedanji ukrajinski vodno hlajeni dizelski motor 6TD-2, zasnovan v podjetju Morozov iz Harkova.

Tanku bodo dodali tudi nov izboljšan paket zaščite pred protioklepnimi izstrelki, že sedaj pa pri tanku al-khalid 1 uporabljajo dodaten eksplozivi reaktivni oklep (ERA). Ob tem bo al-khalid 2 dobil še dodatno zaščito pred protioklepnimi raketnimi izstrelki (RPG), še posebej za boje na urbanih območjih.

Za najsodobnejše elektronske sisteme, sistem za nadzor ognja, elektro-optične in komunikacijske sisteme pa bo poskrbelo turško podjetje Aselsan. Tank al-khalid 2 bo oborožen z gladkocevnim topom 125 mm, ki bo lahko uporabljal podkalibrne granate s stabiliziranimi krilci, kumulativne granate, rakete 9M119 ATGM Refleks (ruskega izvora – AT-11 sniper, ki jih licenčno izdeluje Kitajska), težki mitraljez 12,7 mm bo nameščen na kupoli in bo upravljan iz tanka, namesto mitraljeza pa bodo lahko namestili tudi oborožitveno postajo, prav tako upravljano iz tanka (RCWS).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki