Pakistanska vojska naročila 3 srbska oklepna vozila LAZAR II

by Urednik

SRBSKO OKLEPNO VOZILO LAZAR II 8X8

Pakistanska vojska je naročila 3 srbska oklepna bojna vozila (AFV) LAZAR II. Namenjena bodo za boj proti terorističnim grožnjam na zahodni meji Pakistana.

Pakistan je kupil 3 oklepna bojna vozila LAZAR II 8×8 za testiranje, saj nameravajo kupiti licenco za tak tip oklepnih vozil in jih izdelovati na lokalni ravni, poročajo pakistanski mediji.

Oklepno vozila so po besedah Pakistanske vojske zelo močno orožje, zlasti zoper nezakonitim in gverilskim silam. Odločitev o nakupu oklepnih bojnih vozil namerava Pakistan sporočiti zelo kmalu.

Oklepno vozilo LAZAR II 8×8 APC je različica prvotnega oklepnega vozila LAZAR I. Koncept prvega vozila lazar predstavlja kombinacijo značilnosti vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) in MRAV (Multirole Armoured Vehicle), medtem ko je LAZAR II izpeljanka večnamenskega oklepnega vozila (MRAV). Koncept omogoča na kupoli vgradnjo različnih vrst orožja različnih kalibrov, odvisno od namena vozila in poslanstva.

Srbsko oklepno vozilo LAZAR II 8x8

LAZAR II je opremljen z zadnjo rampo za lažji vstop in izstop, podobno kot ameriško oklepno vozilo bradley, rampa pa je deljiva in se spremeni v par vrat za izhod v izrednih razmerah. Voznika in poveljnik imata ločena vrata, ki se nahajajo na voznikovi strani. Na obeh straneh ima neprebojna okna in odprtine za streljanje. To omogoča, da lahko vojaki v vozilu spremljajo razmere na bojišču in se lahko vključijo v boj iz notranjosti varnost vozila. Voznik ima pet kamer, ki zagotavljajo vidno polje skoraj 360 ​​°. Dve se nahajata pred voznikovo kabino, dve na straneh vozila, ena pa je nameščena v zadnjem delu vozila za pomoč pri vzvratni vožnji. V pehotnega različici vozila (IFV) je v vozilu prostora za tri člane posadke in devet vojakov. Oklepno vozilo LAZAR II poganja motor z močjo 500 konj.

Več o srbskih oklepnih vozilih si lahko preberete v članku AMBICIOZNI RAZVOJNI PROGRAM – Sejem orožja in vojaške opreme “Partner 2013” avtorja Stanka Arsića v avgustovski številki revije Obramba (KLIK).

Pripravil: Anže Knific, foto: Pakistan Defence

GALERIJA: Srbsko oklepno vozilo LAZAR II

Povezani članki