Paragvaj v operativno rabo vrača tanke iz 2. svetovne vojne

by Urednik

V PARAGVAJSKI OBOROŽITVI PONOVNO TANKI M3 STUART IN M4 SHERMAN

Paragvajska vojska bo v vadbene namene reaktivirala dva tipa ameriških tankov iz obdobja druge svetovne vojne in sicer M3 stuart ter M4 sherman, ki so bili deležni modernizacije. Paragvaj bo tako vrnil v svoj vojaški inventar 3 srednje tanke sherman in kar 14 stuartov.

Tanka M3 stuart in M4 sherman sta prav zares že skoraj starodavna, saj štejeta nad 75 let. Zasnovana sta bila za boj proti nemškim silam Wermachta in Waffen-SS v Evropi. Nobeden od njiju se sicer proti nacističnim panzerjem ni posebej izkazal v bojih eden na enega, toda na koncu je zavezništvo s skupnimi napori prevladalo, shermani pa so svojo kariero nadaljevali v državah po vsem svetu še naslednja desetletja, ko so jih Američani raje poklanjali zaveznikom v obliki vojaške pomoči, kot bi jih odpeljali domov (tudi nekdanji Jugoslaviji – danes oba tanka lahko vidite v Muzeju vojaške zgodovine v Pivki).

Deset oklepnikov sherman iz skladišč Paragvajske vojske so posodobili z novimi motorji, oborožili pa z mitraljezi M2 kalibra .50 namesto izvirnih Browningovih kalibra .30. Ni pa podatka o ostalih paragvajskih shermanih, ki jih uporablja predsedniški eskortni polk. Paragvajci so shermane dobili leta 1980 od Argentine, stuarte pa v sedemdesetih letih od Brazilcev. Gre za resnično zastarela tanka, nekateri strokovnjaki s tega področja celo trdijo, da sta bila zastarela že med drugo svetovno vojno, ko sta nastala… Tanka M3 stuart in M4 sherman sta bila neuspešna v bojih proti nemškim panterjem in tigrom, toda bila sta poceni, proizvajali so ju v velikem številu. Prav ta velika številčna premoč je bila – ob pomoči iz zraka – tisti dejavnik, s pomočjo katerega so premagali Nemce.

Medtem, ko se vodilne in vojaško najmočnejše države na svetu opremljajo in oborožujejo s “čudesi” oklepne tehnike, kot so ameriški M1 abrams in/ali nemški leopard II v svoji šesti in celo sedmi  izvedenki, v Rusiji pa pospešeno razvijajo tank povsem nove generacije T-14 armata, v Nemčiji pa leopard 3, je operativna raba shermanov in stuartov na meji možnega. Tudi za šolsko rabo, kajti sistemi upravljanja in bojnega delovanja – streljanja na “antičnih tankih” iz obdobja 2. svetovne vojne  so povsem drugačni, kot na sodobnih tankih. Še celo v Južni Ameriki, kjer sicer vojaška oprema in sistemi zaostajajo z generacijo – dve za svetovnimi trendi.

Res pa je tudi da Paragvaj ne sodi med bolj ogrožene države, je v prijateljskih odnosih z južnoameriškima “velesilama” Argentino in Brazilijo, zadnji obmejni nesporazum z Bolivijo so imeli v letu 2009.

Stuarti in shermani bodo tako v Paragvaju večji del namenjeni “predstavi” kot čemur koli drugemu namenu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki