Patria predstavila novo različico oklepnika AMV XP

by Urednik

Nov standard med oklepniki 8×8: AMVXP

Finsko obrambno podjetje Patria je predstavilo prenovljeno oklepno pehotno bojno vozilo patria AMVXP, ki ima večjo prostornost kabine in nosilnost, pa tudi boljšo zaščito posadke.

Patria je koncept svojega nadgrajenega osemkolesnega oklepnika predstavila že lani jeseni na londonskem sejmu DSEI. Od takrat so ga preizkusili na nekaj težavnostnih in izzivalnih testih, da bi se prepričali, ali res ponuja tisto, kar zahtevajo bodoči kupci.

Značilnost prenovljenega osemkolesnega oklepnika patria AMVXP je večja prostornost kabine in pa povečana nosilnost ter tako vgradnja različnih oborožitvenih sistemov, ne nazadnje pa boljša zaščita posadke.

Patria je vozilu nadela tudi novo ime: AMVXP, kar naj bi odlično ponazarjalo lastnosti in zmogljivosti vozila: XP kot Extra Payload – dodaten tovor, kot Extra Performance – izjemna zmogljivost, in XP kot Extra Protection – izjemna zaščita.

Vozilu so izboljšali mobilnost z vgradnjo močnejšega pogonskega agregata s 450kW ter  integrirni nadzorni sistem za vožnjo po zemljišču (ITCS). Močnejši je tudi električni agregat za nemoteno delovanje sistema C4I in potrebe vojaka prihodnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Patria OY

VIDEO: Predstavitveni video novega oklepnika patria AMVXP 8×8

Oklepno vozilo patria AMV XP 8x8

Povezani članki