Patria visoko uvrščena v protikorupcijski študiji Transparency International

by Urednik

FINSKA PATRIA TIK POD VRHOM NA BRITANSKI LESTVICI TRANSPARENTNOSTI POSLOVANJA

Tranparency International iz Velike Britanije je objavil študijo Protikorupcijski indeksi obrambnih podjetij 2015 v kateri so finskega proizvajalca Patria Oy uvrstili v kategorijo C – tretjo najvišjo kategorijo. Obrambni proizvajalci so razvrščeni v kategorije od A do F (najnižja), v A so podjetja z najbolj transparentnim poslovanjem po mnenju javnosti. Nekateri ločeni notranji kazalci pa podjetje Patria uvrščajo celo v kategorijo B.

Razvrstitev je nastala na osnovi javnih informacij, 2,5 % družb – proizvajalcev obrambne industrije je uvrščenih v kategorijo A, 14,1 % v kategorijo B in 17,8 % v kategorijo C. Po notranjih informacijah pa jih je v kategoriji A 10,4 %, v kategoriji B 15,3 % in 5,5 % v kategoriji C.

Kot komentirajo razvrstitev v finski Patriji Oy, so sistematično razvijali različne sektorje Patrijine korporativne socialne odgovornosti vse od leta 2000, osredotočeni pa so v podarjanje potrebe po etičnih operativnih metodah in ukrepe proti podkupovanju. Osebje Patrije vsako leto sodeluje na posebnih neposrednih  treningih, še zlasti pa promovirajo etičnost operacij v dobaviteljskih in poddobaviteljskih verigah. Ker se njihovo operativno okolje nenehno spremi ja in menja, to zahteva nenehno aktivno razvojno delo na področju korporativne socialne odgovornosti. Kot je še poudaril prvi mož Patrie Heikki Allonen, so na pravi poti kot odgovoren proizvajalec na obrambnem področju.

Študija britanskega Transparency International je sicer zajela 163 proizvajalcev iz 43 držav. Predvsem je bilo izpostavljeno, koliko družbe same iščejo tveganja, povezana s korupcijo, in koliko si same prizadevajo obvarovati se pred podobnimi tveganji. Tudi sicer je imela celotna študija namen promocije takšnih prizadevanj.

Rezultati študije so sestavljeni iz dveh kategorizacij, v prvi je temelj javno mnenje  – torej koliko informacij o delovanju in operacijah družbe je dostopnih javnosti v medijih, kot so spletne strani, letna poročila in druga sporočila družb. V tej kategoriji se je Patria  povzpela za tri kategorije v kategorijo C. Druga kategorizacija pa temelji na internih informacijah, ki so jih družbe pripravljene prostovoljno dati instituciji Transparency International, vključno s poročili in obrazložitvami operativnih metod. V tej kategoriji  se je Patria uvrstila v skupino B, kar pomeni, da je delovanje družbe na etičnih in protikorupcijskih programih dobro.

Transparency International je prvo podobno študijo opravil leta 2012,ko je bila Patria, po trditvah njenih vodilnih, še v procesu snovanja usmeritev na področju  korporativne socialne odgovornosti na podlagi usmeritev lastnika družbe – države.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki