Pentagon: Indija se lahko “svobodno” odloči za nakup ruskih S-400

by Urednik

ZDA NE BODO SANKCIONIRALE INDIJE ZARADI RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV S-400

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da se lahko Indija “svobodno” odloči za nakup ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumf (brez ameriških sankcij), je sporočila tiskovna predstavnica Pentagona Dana White.

ZDA so namreč konec januarja 2018 potrdile zakon CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ki omogoča sankcioniranje tujih držav in družbe v primeru “pomembnih” transakcij z ruskim obrambnim ali obveščevalnim sektorjem. Pred dnevi so tako novinarji povprašali predstavnike Pentagona, ali bodo ZDA uvedle sankcije proti Indiji, če se ta odloči za nakup ruskih raketnih sistemov S-400. Tiskovna predstavnica Dana White je odgovorila, da so to “navsezadnje suverene odločitve, ki jih mora Indija sprejeti zase.”

Ameriški kongres je sprejel zakon CAATSA v odgovor na obtožbe, da je Rusija poskušala vplivati ​​na predsedniške volitve leta 2016 v ZDA, kar pa je Moskva že večkrat zanikala.

Če bo dosežen dogovor, bo Indija postala tretji tuji kupec ruskih zračno-obrambnih raketnih sistemov, sporazumi o dobavah S-400 so bili predhodno že sklenjeni s Kitajsko in Turčijo (dobili naj bi jih poleti 2019). Indija se že od leta 2015 zanima za nakup 12 bataljonov (v vsakem so po 3 do 4 lanserji in radarski sistem) ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumf (NATO: SA-21 growler).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki