Peru bi tanke T-55 zamenjal z novimi T-90S

by Urednik

PERUJSKA VOJSKA NAVDUŠENA NAD TANKI T-90S

Peru se zanima za nakup ruskih tankov T-90S s katerimi bi zamenjali stare glavne bojne tanke T-55. Rusko izvozno podjetje Rosoboronexport je v sodelovanju s proizvajalcem Uralvagonzavod v letu 2013 že predstavil tanke T-90MS na vadbišču v Limi, Perujska vojska pa je bila s testiranji zadovoljna.

Predstavnik Rosoboronexport Sergej Goreslavsky je nedavno dejal, da je načrtovani nakup tankov T-90 Perujske vojske srednjeročen projekt, čeprav naj bi bil še vedno v ospredju pri perujskih oblasteh, končna odločitev pa bo verjetno sprejeta po prihajajočih volitvah.

Pogovori o prodaji 110 ruskih oklepnikov Peruju (tanki T-90S in oklepna vozila BTR-80A) v vrednosti skupaj 700 milijonov dolarjev so potekali  sredi septembra, ko so Rusi Peruju že prikazali delovanje tanka T-90S na poligonu, prisotnih pa je bilo več kot 300 pripadnikov Perujske vojske in novinarjev.

Perujsko obrambno ministrstvo je sicer napovedalo možnost nakupa okoli 140 glavnih bojnih tankov T-90S, s katerimi želijo v  prihodnosti  zamenjati 300 zastarelih sovjetskih tankov T-55. Perujska vojska ima v svoji oborožitvi še  300 lahkih francoskih tankov AMX-13.

Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S/MS so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (1130KM), ki omogoča, da vozilo doseže najvišjo hitrost nad 60 km / h na cesti in do 45 km / h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, ki ima posodobljen 125-mm top, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Testiranje tanka T-90S v Peruju

Povezani članki