Podatki o švedskem skrivnem orožju RBS-15 na ruskem spletu

by Urednik

ODTEKANJE TAJNIH PODATKOV KOMPROMITIRALO ŠVEDSKO OBRAMBO

Kot je izjavil švedski izvedenec za varnost, je šlo odtekanje podatkov “o enem od  glavnih najbolj tajnih napadalnih orožij” na račun celotne varnosti države. Opozoril je na posledice tega dejanja, ki spodkopava varnost države. 

Tajni podatki o švedskem raketnem sistemu RBS-15 (Robotsystem 15) so postali dostopni javnosti, potem ko so “odtekli” iz vojaških arhivov Švedske, pojavili pa so se na ruskih spletnih straneh, o čemer je poročal švedski časopis Aftonbladet.

Odtekanje podatkov so prvič zaznali v začetku leta 2017, ko so Švedske oborožene sile odkrile, da je vrsta tajnih dokumentov z vojaško-politično vsebino postala dostopna javnosti. Zaradi slednjega so alarmirali švedsko varnostno policijo SÄPO, kmalu zatem pa je postalo očitno, da so bili ti dokumenti objavljeni tudi na ruskih spletnih forumih.

Kot so ugotovili, je eden od zaposlenih v arhivu ignoriral oznako “tajno” in dovolil večkratnemu obiskovalcu fotografiranje (z mobilnim telefonom) stotine strani največjih državnih skrivnosti. Preliminarna preiskava SÄPO je pokazala, da so nekateri podatki o raketnem sistemu še vedno v uporabi in tako pomembni za varnost te skandinavske države.

Dokumenti podrobno govorijo o delovanju in zmogljivostih raketnega Sistema, ki ga uporabljata tako vojna mornarica kot vojno letalstvo, so zaključili v preiskavi SÄPO. Po navedbah časopisa Aftonbladet gre večji del za podatke, ki se nanašajo na Robotsystem 15 (RBS 15 – protiladijska raketa dolgega dosega vrste izstreli-pozabi v različicah površina – površina in zrak – površina/ladja), ki ga je v osemdesetih letih razvil Saab Bofors Dynamics, uporabljajo pa ga številne države, vključno s Švedsko, Alžirijo, Finsko, Nemčijo in Poljsko, uporabljala ga je tudi nekdanja Jugoslavija, zdaj pa Hrvaška. Tako so “ušli” natančni podatki o hitrosti, prametrih leta, kotnih obremenitvah in količini eksplozivnega polnjenja. Zaposleni, ki je dovolil takšno odtekanje dokumentov, je bil osumljen malomarnosti, sodeč po zaslišanju pa se ni zavedal posledic svojih dejanj.

Gradivo, označeno z oznako stroge tajnosti, med drugim tudi sistemu Robotsystem 15, je na spletu dostopen od septembra 2016. Spletni forum iz Rusije, ki je dokumente objavil, vodi rusko podjetje za razvoj simulatorjev letenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Miltary Forum

Povezani članki