Poljaki želijo sodelovati pri razvoju novega nemško-francoskega tanka

by Urednik

POLJSKO-NEMŠKO-PARTNERSTVO PRI RAZVOJU NOVEGA GLAVNEGA BOJNEGA TANKA

Poljaki se zanimajo za sodelovanje s Francozi in Nemci pri izdelavi novega glavnega bojnega tanka (naslednika AMX leclerc in leoparda 2), tovrstno sodelovanje pa naj bi po njihovem mnenju hkrati tudi utrjevalo industrijske vezi in samo obrambno industrijo vseh treh držav.

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je pred dnevi v intervjuju za ameriški Defence News poudaril težnjo Poljske po industrijskem sodelovanju in tesnejši vezeh z evropskimi državami ter proizvajalci vojaške opreme in oborožitvenih sistemov. Omenil je vrsto programov, v ospredje pa  postavil razprave z dvema državama NATO o združevanju moči in zmogljivosti pri izdelavi oklepnega vozila. Macierewicz je med obiskom v Washingtonu povedal, da so se Poljaki že dogovarjali z Nemci in Francozi o sodelovanju pri proizvodnji novega glavnega bojnega tanka (ki naj bi v Nemčiji nasledil družino tankov leopard II, s kakršnimi je opremljena tudi Poljska vojska, v Franciji pa tanke AMX leclerc). Poljski obramb ni minister ni razložil podrobnosti o programu, iz njegovih besed pa je bilo moč razbrati, da gre za sodelovanje poljske obrambne industrije z nemškim Krauss-Maffei Wegmanom in francoskim Nexterjem. Slednji je že pred časom povabil druge evropske partnerje k sodelovanju v projektu novega oklepnika.

Razvoj tega oborožitvenega sistema naj bi se začel v obdobju 2020 – 2030, je že pred časom napovedal Nexterjev prvi mož Stephane Mayer. Gre za osrednji nemško-francoski obrambni program, ki bo odprt tudi za druge evropske države. Mayer je v izjavi v mesecu juniju napovedal, da bodo potencialne partnerje iskali še v Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.

Francozi naj bi doslej ne imeli pogovorov s Poljaki v zvezi s projektom novega tanka, kot bi morda razumeli izjave poljskega obrambnega ministra, zato lahko sklepamo, da je šlo za razgovore na meddržavni ravni. Edine evropske države, ki so sposobne samostojne proizvodnje težkih tankov, so danes Nemčija, Francija in Rusija.

Francija, Nemčija in Poljska so partnerice v Weimarskem trikotniku, trilaterali, namenjeni nadaljnjemu razvoju in pospeševanju skupnih političnih interesov. Francija vidi v Poljski pomembnega potencialnega odjemalca, kajti Poljska na trgu išče transportne in jurišne helikopterje, podmornice, oborožene z manevrirnimi raketami in protiraketne obrambne sisteme. Za poljsko naročilo se tako potegujejo Airbus (helikopterji), DCNS (podmornice) in MBDA (protiraketni obrambni sistemi).

Poljaki so prvič uradno potrdili, da jih zanima projekt  Nexterja in KMW, čeprav so se na Poljskem pred časom kresala mnenja, ali je potrebno starejše tanke T-72 in PT-91 zares zamenjati z novimi. Poljska ima danes približno 400 tankov, zasnovanih in/ali izdelanih še v bivši Sovjetski zvezi. Predvsem po ukrajinski krizi pa so Poljaki že večkrat poudarili svojo usmeritev k zahodni vojaški tehniki.

V času prejšnje poljske vlade je začelo vladno podjetje OBRUM (Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Urządzeń Mechanicznych) iz Gliwic razvijati prototip tanka anders – približno 32 do 40 tonski oklepnik (odvisno od konfiguracije). Projekt ni dosegel proizvodne faze, potem pa je obrambno ministrstvo začelo z vzpodbujanjem domačih proizvajalcev – v državni lasti – k iskanju partnerskih proizvajalcev v tujini in potrebnih tehnologij. Uradni vojaški predstavniki so potrdili, da naj bi Poljska nabavila do 1000 tankov. Potem pa je po lanskih (novembrskih) volitvah prišlo do sprememb v vladi, obrambni minister je postal Macierewicz, kar je vzbujalo pomisleke, če bodo omenjene načrte še zadržali.

Še preden pa naj bi Poljska vstopila v projekt novega glavnega bojnega tanka, se je obrambno ministrstvo odločilo za posodobitev (nadgradnjo) tankov leopard 2A4, ki so jih leta 2002 dobili od nemškega Bundeswehra. V februarju letos so se potem z nemškim Rheinmetallom dogovorili za posodobitev 128 tankov leopard, ki bi jo izvedli v sodelovanju s poljskim PGZ – skupino v državi lasti. Prvega prototipnega leoparda bodo Poljske oborožene sile dobile konec prihodnjega leta. Novi tank bo ustrezal nemškim leopardom verzij 2A5 in 2A6. Prav tako pa nemški Rheinmetall in poljski PGZ sodelujeta v programu razvoja novega oklepnega  vozila za poljsko armado. V letu 2015 sta dva proizvajalca predstavila šestkolesno kleno vozilo, s katerim naj bi zadostili poljskim potrebam po novem poljskem lahkem oklepnem izvidniškem vozilu (LOTR).

Poljski poznavalci razmer še navajajo, da naj bi prav sodelovanje PGZ z nemškim Rheinmetallom pri posodobitvi leopardov odprlo možnosti pri morebitnem prihodnjem programu razvoja novega tanka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki