Poljska bo nabavila 300 rabljenih ameriških vozil MRAP cougar

by Urednik

NOVI-RABLJENI AMERIŠKI OKLEPNIKI ZA POLJSKO VOJSKO

Poljsko obrambno ministrstvo je na tweeterju objavilo namero o nakupu 300 ameriških rabljenih protiminsko in proti-IED zaščitenih vozil MRAP cougar 4×4 za potrebe Poljske vojske.

Novi oklepniki naj bi prispeli na Poljsko že v naslednjih mesecih, saj načrtujejo, da bo vozila cougar 4×4 začela Poljska vojska uporabljati že v letu 2022.

Zaenkrat podrobnosti posla še niso razkrite, kot kaže – glede na zapis – pa so se Poljaki odločili za različice MRAP-ov cougar 4×4. Ameriška vojska jih uporablja tako v konfiguraciji 4×4, ki lahko prevaža pet članov posadke in enega strelca, kot tudi konfiguraciji 6×6, ki lahko prevaža devet vojakov in enega strelca.

Vozilo cougar MRAP ima dno podvozja v obliki črke V, ki zagotavlja visoko stopnjo zaščite pred eksplozijami. Opremljen je lahko z odprto kupolo, ki je lahko oborožena z enim 12,7 mm težkim mitraljezom ali enim 40 mm avtomatskim bombometom. Vozilo poganja dizelski motor Caterpillar C-7 I6, ki razvije 330 KM, povezan s samodejnim menjalnikom Allison 3500SP. Vozi lahko z najvišjo hitrostjo 105 km/h in z enim rezervoarjem goriva pa prevozi do 966 km.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki