Poljska bo naročila novih 96 oklepnikov rosomak 8×8 (Patria AMV)

by Urednik

POLJSKA VOJSKA BO DOBILA OKLEPNIKE PATRIA OBOROŽENE Z MINOMETOM 120 MM

Poljska še naprej krepi svoje obrambne sile in tako bo poljska vlada konec aprila 2016 podpisala pogodbo s proizvajalcem Huta Stalowa Wola (HSW) za dobavo 64 oklepnikov RAK M120K in pa 32 poveljniških vozil AWD na šasiji oklepnih vozil KTO rosomak (rosomah) 8×8.

Samovozno minometno različico rosomaha s 120 mm minometom so prvikrat predstavili na razstavi MSPO (Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego) v letu 2014. Poljska vojska načrtuje s temi vozili opremiti po dva minometna oddelka (s po štirimi vozili z samovoznimi minometi 120 mm – skupaj osem čet) in po enim poveljniškim vozilom AWD (artyleryjskiego wozu dowodzenia) (in dodatnim poveljniškim vozilom za poveljnika čete in namestnika poveljnika) v vsaki artilerijski četi.

Minometna kupola rosomaha RAK M120K je opremljena z balističnim računalnikom, inercijskim navigacijskim sistemom TALIN 5000 (GPS signal, odometer – daljinomer),  komunikacijsko radijsko postajo RRC 9311 AP s komunikacijskim sistemom za upravljanje FONET, sistemom za upravljanje in vodenje ognja z zaslonom  z digitalno karto za pregled taktične situacije za poveljnika in avtomatsko koordinacijo in sodelovanje z zunanjim poveljstvom in sistemom za nadzor ognja(razreda C4I), balističnim računalnikom, laserskim opozorilnikom OBRA in računalniškim sistemom za nadzor ognja WB Electronics.

Glavno orožje na kupoli rosomaha RAK M120 je minometni sistem z avtomatskim polnjenjem. Minomet 120 mm ima 300 mm dolgo cev z elevacijo -3 do +800, ki se obrača za 3600. Vrtenje kupole in dviganje/spuščaje cevi minometa je električno nadzorovano, lahko pa tudi ročno (za primer odpovedi). Najmanjši domet minometa je 500 m, največji pa 8000 do 15.000 m (s posebnim strelivom za podaljšanje dometa). Oklepnik RAK M120 upravljajo trije člani posadke in je pripravljen za delovanje v manj kot 30 s, strelni položaj pa lahko zapusti v 15 s, izstreli pa 6 do 8 min na minuto.

Pogodbo so ovrednotili na 320 do 375 milijonov dolarjev, proizvajalec Huta Stalowa Wola (HSW) pa naj bi jo izpolnil v petih letih. Prvo četo bodo z novimi vozili predvidoma opremili že do konca letošnjega leta.

Kasneje bodo Poljaki vsako od omenjenih čet (imenujejo jo  tudi bojni modul) opremili še z izvidniškim oddelkom s po dvema (največ štirimi) artilerijskimi izvidniškimi vozili AWR 4×4 (zasnovanimi na oklepnem vozilu AMZ – Kutno zubr 4×4, opremljenim z bojiščnim opazovalnim radarjem in teleskopskim elektrooptičnim jamborom). Vsaka od čet bo imela dodan tudi oddelek s po tremi vozili za oskrbo s strelivom AWA 8×8 (zasnovanimi na tovornem vozilu Jelcz P882.D53 8×8) in vozilom – mobilno delavnico (zasnovano na tovornjaku Jelcz P662.ED35 6×6) in enim vozilom za podporo WZ (zasnovano  prav tako na tovornjaku Jelcz 6×6).

Prav tako Poljaki v kratkem pričakujejo končno odločitev o usposobljenosti gosenične samovozne havbice HSW 155 mm krab, dobava prvih dveh havbic pa naj bi potem sledila konec letošnjega aprila.

Pripravil: B. Knific, foto: Defence.pl, HSW

Povezani članki