Poljska naročila še 200 oklepnih vozil Patria AMV (KTO rosomak)

by Urednik

POLJAKI NADALJUJEJO S PROIZVODNJO OKLEPNIKOV PATRIA

Poljsko obrambno ministrstvo je naročilo dodatnih 200 pehotnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8, ki jih bo po licenci izdelalo poljsko obrambno podjetje Wojskowe Zaklady Mechaniczne S.A. (WZM SA). Dobave bodo potekale med letoma 2015 in 2019, skupna vrednost posla pa je okoli 106 milijonov USD (90 milijonov EUR).

Novo naročilo oklepnikov AMV 8×8 za Poljsko vojsko bo sicer podjetju Patria prineslo nekaj denarja, vendar pa ne bo ustvarilo več dela za proizvodni obrat Hämeenlinna. Poljska je že 2013 imela v uporabi 690 oklepnikov KTO (Kołowy Transporter Opancerzony – kolesno oklepno vozilo) Rosomak, oktobra 2013 pa podpisala pogodbo za še 307 oklepnih pehotnih vozil Patria AMV. Tako bodo imeli 2019 že več kot 1200 oklepnikov Patria AMV 8×8 v sedmih konfiguracijah.

Poljska vojska je oktobra 2013 naročila dodatnih 307 oklepnih vozil KTO rosomak 8×8, ki jih poljsko podjetje WZM  izdeluje po licenci finske Patrije ( Patria AMV 8×8).

WZM in Patria sta poleti 2013 podaljšala pogodbo o licenčni izdelavi oklepnih vozil rosomak do leta 2023 in pravice za vzdrževanja do leta 2052.  Poljska vojska ima že sedaj 690 oklepnih vozil KTO rosomak 8×8, s katerimi že nekaj let uspešno sodeluje na mirovnih misijah na Bližnjem vzhodu.

Poljska vojska načrtuje, da bo dobila dodatnih 307 oklepnih vozil rosomak 8×8 do leta 2019. Trajanje pogodbe in število posamezne različice vozila, šlo naj bi za izvidniško vozilo in bojno vozilo s topom kalibra 120 mm, bo proizvajalec prilagajal potrebam vojske.

Patria podaljšala licenčno pogodbo Poljakom za oklepnike KTO rosomak 8×8

Patria in poljsko obrambno podjetje Wojskowe Zaklady Mechaniczne SA (WZM), ki je v lasti poljskega ministrstva za obrambo, sta julija 2013 podpisala novo desetletno pogodbo za licenčno proizvodnjo oklepnega vozila Patria AMV 8×8 KTO rosomak.

KTO rosomak 8×8 je poljska različica kolesnega oklepnega modularnega vozila patria AMV 8×8, kakršne ima v svoji oborožitvi tudi Slovenska in Hrvaška vojska. Makedonija pa je kupila poljske KTO rosomak 8×8.

Poljsko podjetje WZM in finska Patria tako nadaljujeta uspešno sodelovanje, ki sta ga s prvo pogodbo za licenčno izdelavo začeli že leta 2003. Nova pogodba določa, da WZM dobi licenčne pravice za izdelavo oklepnih vozil rosomak do leta 2023 in pravice vzdrževanja do leta 2052. Patria pri tem ohranja polne pravice do rosomakov in je še naprej edini dobavitelj ključnih komponent za ta oklepna vozila.

Poljska vojska z oklepnimi vozili KTO rosomak 8×8 (Slovenska vojska ima različico imenovano svarun), ki jih ima kar 690, že nekaj let uspešno sodeluje tudi na mirovnih misijah v Afganistanu, Čadu,…

Poljsko oklepno vozilo KTO rosomak 8x8

Poljske patrije KTO rosomak za Makedonijo?

15. oktober 2012

Poljski predsednik Krzysztof Krystowski, podpredsednik Marcin Idzik, državni podsekretar v ministrstvu za zunanje zadeve, Boguslaw Winid in državni podsekretar v ministrstvu za obrambo, general Waldemar Skrzypczak so obiskali Makedonijo z namenom predstavitve poljske obrambne industrije.

Med srečanjem poljske delegacije s predstavniki Makedonskih oboroženih sil je bil eden vrhuncev predstavitev oklepnega vozila rosomak, licenčne verzije finskega osemkolesnika patria MV. Gre za večnamensko oklepno kolesno vozilo, kakršnih so Poljaki nabavili 690, zdaj pa že razvijajo in nadgrajujejo vozila po lastnih zamislih in zahtevah poljske vojske, ki ta vozila že nekaj let uporablja tudi na mirovni misiji v Afganistanu. (Več v reviji Obramba avgust 2012 v članku Poljska oklepna avantgarda).

Decembra 2002 je poljsko obrambno ministrstvo podpisalo pogodbo o nakupu 690 vozil patria AMV ( pogodbo so letos še razširili na dodatni 200 vozil), katerih večino – z izjemo nekaj prvih primerkov, so potem izdelali na Poljskem, ki je zaenkrat edini uporabnik rosomahov. Poljski licenčni proizvajalec WZM S.A. (Wojskowe Zakłady Mechaniczne Spółka Akcyjna) v Siemianowicach Śląskich je pridobil tudi pravice za prodajo oklepnikov na nekaterih tujih trgih, tako so že leta 2006 vozilo KTO rosomak preizkušali Malezijci. Interes Poljakov za prodajo rosomakov drugim državam se kaže tudi v kvaliteti predstavitvenega videa, ki si ga lahko pogledate spodaj.

Makedoncem je ponudbo za rosomake izdelal poljski Bumar Group, znotraj katere deluje tudi WZM S.A., med predstavniki makedonskih oboroženih sil pa je vzbudila veliko zanimanje.

Vest je lahko zelo zaskrbljujoča za Slovenijo, saj kaže na eni strani možnosti in na drugi nezmožnosti naše države za nastopanje na tujih trgih. Tudi na področju obrambne industrije, ki je bila nekdaj v Sloveniji generator tehniških in tehnoloških novosti, zdaj pa z redkimi svetlimi izjemami caplja precej zadaj za nekdanjimi (predvsem srednjeevropskimi: Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko) državami vzhodne Evrope in celo bivše Jugoslavije (Srbijo).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Oklepna vozila KTO rosomak Poljske vojske

Povezani članki