Poljsko – nemško oklepno amfibijsko transportno vozilo 6×6

by Urednik

USPEŠNA PROIZVODNJA OKLEPNIKOV KTO ROSOMAK (PATRIA AMV 8X8) SPODBUDILA POLJAKE K RAZVOJU NOVEGA OKLEPNIKA 6X6

Podjetja iz Poljske in Nemčije so v maju 2015 podpisala dogovor, da bodo skupaj začela razvijati novo oklepno amfibijsko transportno vozilo 6×6, ki bo lažje od 20-ih ton in bo lahko nosilo več kot 3,5 tone tovora.

Poljska Grupa Zbrojeniowa (Poljska oborožitvena skupina), skupaj z družbo OBRUM, je podpisala sporazum z nemškim Rheinmetall MAN, skupino za proizvodnjo vojaških vozil (RMMV), o skupnem programu, katerega cilj je razvoj amfibijskega oklepnega transporterja 6×6.

Novo vozilo naj bi tehtalo manj kot 20 t in bo lahko nosilo nad 3,5 t tovora. Podpisani dogovor predvideva skupno projektiranje in razvoj prototipnih vozil, nalogo pa bodo uresničevali OBRUM, PGZ in RMMV.

Poljska oborožitvena skupina načrtuje razvoj na temelju izkušenj iz asimetričnega vojskovanja, pridobljenih v Afganistanu, vozilo pa naj bi dobilo visoko stopnjo zaščite. Z vozilom nameravajo zamenjati, ali ga ponuditi uporabnikom, sovjetskih oklepnih kolesnikov – oklepnih transporterjev BRDM-2 v sklopu programa lahko oklepno izvidniško-transportno vozilo (LOTR). Poljsko-nemški oklepnik bo imel tudi amfibijske zmogljivosti, v vseh izvedenkah, ki jih načrtujejo, pa bo iskal priložnost tudi na tujih trgih, kar je cilj obeh proizvajalcev – PGZ in Rheinmetalla.

Poljake je opogumil uspeh z oklepnikom KTO rosomak 8×8, poljsko izvedenko oklepnega vozila Patria AMV 8×8 (Poljaki so ponujeno priložnost torej izkoristili bistveno drugače kot mi).

Predsednik poljskega PGZ je poudaril dejstvo,da je skupina začela proces z namenom ustvariti novo oklepno transportno vozilo na podlagi izkušenj, pridobljenih pri izdelavi rosomakov. Poljaki se tako pridružujejo enemu  najbolj uveljavljenih in kakovostnih proizvajalcev vojaških vozil na svetu, nemškemu Rheinmetallu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki