Premiera češko-poljskega oklepnika huzar 4×4

by Urednik

NOVO OKLEPNO TERENSKO VOZILO CILJA NA POLJSKI TRG

Ena redkih prvih predstavitev med oklepniki na nedavnem poljskem orožarskem sejmu MSPO je bila premiera češko-poljskega oklepnega vozila huzar 4×4, ki so ga razvili predvsem za poljsko vojsko, policijo in druge varnostne organe.

Oklepno vozilo huzar 4×4 je nastalo v sklopu sodelovanja med poljskim proizvajalcem H. Cegielski – Poznan (HCP) in znamenitim češkim podjetjem Tatra Defense Vehicles iz Koprivnice, ki zdaj deluje v okviru češkoslovaške skupine (CSG) – holdinga industrijskih družb iz Češke in Slovaške.

Huzarja so zasnovali v Tatri, v Kielcah na sejmu MSPO pa je bil predstavljen v transportni različici in oborožen z daljinsko upravljana (iz notranjosti vozila) oborožitveno postajo (RCWS), v njem je prostora za 6 vojakov – vključno s 3 člani posadke: poveljnikom, operaterjem oborožitvenih sistemov in voznikom. Vozilo ima protiminsko zaščito stopnje 2A-2B in balistično zaščito stopnje 3 po standardu STANAG 4569.

Osnovna različica vozila huzar tehta 11,9 ton, nosi pa lahko še 1,6 ton bojnega tovora, tako da tehta skupaj 13,5 t. Konstrukcija vozila in velik prostor v notranjosti omogočata tudi prevoz zajetnejšega tovora.

Vozilo poganja šestvaljni 6,7 l Cummnisov vrstni dizelski motor motor ISB 6.7, menjalnik je avtomatski s hidrodinamičnim prenosom navora. Gre za kombinacijo znane Tatrine šasijo, ki uporablja neodvisno obešenje z vzmetenjem, kar daje vozilo odlične terenske zmogljivosti. Gorivni rezervoar ima vsebnost 150 l, kar vozilo omogoča 300 km avtonomijo na težavnih voziščih – terenu, na dobro urejenih cestiščih pa se avtonomija poveča na 500 km.

Husar je zasnovan po Natovih standardih kot večnamenska platforma, ki jo je mogoče preprosto in hitro prilagoditi za najrazličnejše naloge od poveljniških do izvidniških vse do protioklepnih. Na MSPO sta proizvajalca prikazala vozilo z okroglo odprtino na strehi, ki omogoča vgradnjo tako daljinsko upravljane oborožitvene postaje kot kupole s posadko.

Po trditvah proizvajalcev so huzarja namenili predvsem poljskemu trgu, predstavitvene aktivnost na Poljskem pa potekajo v teh septembrskih dneh, ko ga prikazujejo potencialnim uporabnikom: enotam poljske vojske, prav tako pa tudi vladnim varnostnim organizacijam, obmejnim enotam, pa tudi policiji in gasilcem. Načrtujejo tudi prodajo huzarja na tuje. Če bodo začeli serijsko proizvodnjo – torej dobili naročila, ga bodo začeli proizvajati v obratih HCP v Poznanu (približno 280 km zahodno od poljske prestolnice), kjer imajo za to na voljo 63.000 m2 prostorov.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

Povezani članki