Putin se je srečal s skupino veteranov druge svetovne vojne iz Slovenije

by Urednik

SLOVENSKI VOJNI VETERANI OBISKALI MOSKOVSKO PARADO OB DNEVU ZMAGE

Vodja ruske države je čestital slovenskim udeležencem 2. svetovne vojne, ki jih je vodil nekdanji predsednik Kučan, ob “skupnem prazniku zmage” – 9. maju, ko Rusija praznuje Dan zmage nad nacistično Nemčijo, poroča ruski spletni portal Sputnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem izrazil slovenskim veteranom hvaležnost “za vse, kar so storili pri sebi, v svoji domovini glede skrbi za spomenike naših (sovjetskih) vojakov, ki so padli v drugi svetovni vojni” in poudaril, da v Sloveniji ohranjajo spomin na sovjetske vojake.

Putin je še izrazil upanje, da je bila gostom všeč ruska prestolnica. Bivši slovenski predsednik Milan Kučan, ki je dopotoval na čelu delegacije, je poudaril, da je za slovenske veterane velika čast, da od ruskega voditelja dobijo povabilo “na tako velik praznik”. Kučan je še dodal, da bodo “v njegovi državi še naprej spoštovali spomin na ruske vojake, ki so padli v boju proti fašizmu. “

Pred srečanjem z veterani je ruski predsednik Putin sodeloval na svečanem sprejemu v čast spomina na 72-letnico zmage v drugi svetovni vojni.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

 

Rusi vsako leto ob Dnevu zmage pripravijo vojaško parado

Vsakič, ko sociologi Rusom zastavijo vprašanje, nad katerim dosežkom svoje države so najbolj ponosni, že 20 let odgovarjajo eno in isto: “Nad zmago v Veliki domovinski vojni 1941-1945”.

VIDEO: Prvi preizkus letošnje ruske Parade zmage

Na preizkušnji za nastop na moskovskem Rdečem trgu ob praznovanju dneva zmage (9. maj) je v Alabinu sodelovalo približno 10.000 pripadnikov Ruske vojske. Letošnja Parada zmage bo že 72. po vrsti.

Povezani članki