"Rakete Severne Koreje lahko dosežejo celinske dele ZDA"

by Urednik

AZIJSKA OBOROŽEVALNA TEKMA SE NADALJUJE

Južnokorejsko obrambo ministrstvo je v dokumentu zapisalo, da Severna Koreja razpolaga z balističnimi raketami, ki lahko dosežejo celinske ZDA, je v torek 6. januarja 2015 poročal časopis Xinhua. Severnokorejska vojska bi takšen raketni napad lahko izvedla z medcelinsko balistično raketo taepodong-2 (TD-2), ki ima doseg 10.000 kilometrov.

Južnokorejci so do te ugotovitve prišli po tem, ko je Severna Koreja v zadnjih mesecih izvedla 5  testiranja raket dolgega dosega. K temu pripomore tudi ocena o severnokorejskem uspešnem lansiranju rakete unha-3 v orbito v decembru 2012, ta raketa pa naj bi imela doseg približno 8.000 kilometrov.

Ob tem vojaški analitiki iz Južne Koreje opozarjajo tudi na pomemben severnokorejski napredek pri “miniaturiziranju” jedrskega orožja in številne jedrske poskuse.

Severna Koreja je izvedla več jedrskih poskusov v letih 2006, 2009 in 2013, kar je povzročilo tudi zaskrbljenost za mednarodne skupnosti, zato je Varnostni svet ZN zaradi jedrskega programa uvedel sankcije proti tej državi. Sedaj ponovno pozivajo Pjongjang, da se vrne k pogovorom o zmanjšanju jedrskih dejavnosti, od katerih se je Severna Koreja umaknila leta 2009.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Severnokorejska balistična raketa TD-2

Povezani članki