Restavriran večcevni raketomet BM-13 katjuša na paradi zmage

by Urednik

RUSKA TOVARNA SPLAV IZ TULE RESTAVRIRA RAKETOMET KATJUŠA

Proizvajalec večcevnih raketometov NPO Splav iz Tule bo restavriral raketomet BM-13, bolj znan kot „katjuša“. Odločili so se, da bodo „babico“ vseh večcevnih raketometov, kot so „grad“, smerč“ in „uragan“ vzeli z razstavnega podstavka pred podjetjem NPO Splav, kjer je stal 20 let, ga obnovili in usposobili. Po obnovi bo vozilo z lanserji raket vozno in bo sodelovalo na paradi ob Dnevu zmage 9. maja v Tuli. Gre za oborožitveni sistem – imenovali  so ga tudi „Stalinove orglice“, ki je imel med drugo svetovno vojno (ali domovinsko vojno, kot pravijo Rusi) izjemen prispevek.

Lanser tega sistema je pritrjen na tovornjak srednje tonaže  ZIS-5-V z zadnjim pogonom in motorjem spredaj. Vozilo je obvladovalo tudi brezpotja, bilo je precej preprosto in zanesljivo, že med samo drugo svetovno vojno so namreč  konstrukcijo temeljito poenostavili. Za konstrukcijo kabine so uporabili les in vezane plošče, ostalo je bilo izdelano iz valjane pločevine (pred vojno je bila to stiskana pločevina). Ne glede na enostavnost konstrukcije vozila pa bo obnova v vozno – delujoče stanje precej zapletena in ne poceni, obnovljeno vozilo z lanserji bo vredno milijon rubljev.  V Rusiji imajo še eno „katjušo“ – vozilo z večcevnim raketometom BM-13, gre pa za primerek v Mosfilmu, ki je bistveno bolje ohranjen kot tisti iz Tuzle, ima pa slednje sistem plotunskega ognja. Prav tako bodo „katjuše“ sodelovale na podobni paradi v kazahstanski prestolnici Astan na paradi v počastitev 70-letnice zmage. Prikazali jih bodo v zgodovinskem delu parade. Da bi še enkrat predstavili izvirno orožje, ki je v precejšnji meri vplivalo na potek druge svetovne vojne, bodo tudi v Kazahstanu to vozilo vzeli z razstavnega postavka in ga v podjetju Kazahstan inženiring obnovili v popolnoma delujoč oborožitveni sistem.

Vojaška parada ob Dnevu zmage (9. maj 2015)

Parada na Rdečem trgu, nedvomno bo letos izjemno zanimiva tako zaradi visokega jubileja kot zaradi položaja v tem delu sveta – ukrajinske krize. Od vojaške tehnike iz druge svetovne vojne bodo gledalci na Rdečem trgu v Moskvi 9. Maja 2015 lahko videli številna vozila in oklepnike, ne pa tudi „katjuše“. Parada bo tako bistveno bolj razstava sodobne bojne tehnike, celo tiste, ki je še ni v operat9vni rabi ali v oborožitvi ruske vojske. Tako napovedujejo predstavitev samovoznega artilerijskega sistema(SAU) koalicija-SV, tanka T-14 armata, oklepnega transporterja (BTR) in bojnega vozila pehote (BMP) kurganec-25 (na osnovi platforme armata, BMP bumerang in oklepnega protiterorističnega vozila tajfun (na osnovi tovornjaka kamaz).  Parada zmage 9. maja 2015 na Rdečem trgu bo po svojem obsegu največja za časa Ruske federacije: na njej naj bi sodelovalo 194 oklepnih vozil, 150 oborožitvenih sistemov  letalske tehnike in navsezadnje kar 14.000 pripadnic in pripadnikov Ruskih oboroženih sil. Samo za primerjavo, lani je na takšni paradi sodelovalo 11.000 pripadnikov vojske, 151 primerkov tehnike in 69 letal ter helikopterjev.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

VIDEO: Stalinove orglice – večcevni raketomet BM-13 katjuša

Povezani članki