Rheinmetall bo proizvajal oklepnike agilis 8×8 v Romuniji

by Urednik

RAZVOJ ROMUNSKE RAZLIČICE NEMŠKEGA OKLEPNIKA BOXER 8X8

Nemška družba Rheinmetall želi z romunsko vlado podpisati sporazum o skupnem razvoju in proizvodnji novega 8-kolesnega oklepnega vozila agilis, ki bo vključeval tehnologije romunskega vozila saur in nemškega boxer. Nove oklepnike agilis 8×8 bi proizvajali v tovarni v Moreni v južni Romuniji, poročajo romunski mediji.

Nemško podjetje bi za tri leta sodelovanja prejelo 234 milijonov evrov, v tem času pa v Romuniji sestavilo 400 novih oklepnih vozil pehote agilis 8×8 za potrebe Romunske vojske. Ob tem bi Rheinmetall ponujal vzdrževanje romunskim oklepnikom vse do leta 2055. Nemško podjetje želi v tovarni v Moreni tudi vojaške tovornjake in druge izdelke za svoje mednarodne kupce, kot tudi 30-milimetrske topove, ki jih bodo namestili na oklepno vozilo agilis 8×8.

Romunsko obrambno ministrstvo načrtuje objavo razpisa za nove oklepnike po koncu prve faze razvoja vozila agilis. Kar 90% komponent za novo oklepno vozilo agilis bo proizvedeno v Romuniji, vključno z motorjem in pogonskim sklopom.

Novo oklepno pehotno vozilo agilis bo v Romunski vojski zamenjalo vozila TAB, vključno s TAB-71 in TAB-77, ki so romunske različice sovjetskega oklepnika BTR-70. Skupno število (in vrednost) načrtovanega naročila novih oklepnikov niso razkrili, vendar nameravajo romunske oborožene sile v prihodnjih letih nadomestiti približno 1.500 oklepnih transportnih vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki