Rheinmetall prejel naročilo druge serije tovornjakov za Bundeswehr

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA NAROČILA 252 (NEZAŠČITENIH) TRANSPORTNIH VOZIL

Nemški Bundeswehr je Rheinmetallu dodelil naročilo za 252 nezaščitenih transportnih vozil z nosilnostjo pet in petnajst ton. To naročilo sodi v okvirni sporazum, sklenjen leta 2017, za skupaj več kot 2.200 najsodobnejših vojaških tovornjakov.

Naročena vrednost 252 tovornjakov znaša približno 92 milijonov EUR – vključno z davkom na dodano vrednost. Pred koncem leta 2019 bo Rheinmetallova divizija za proizvodnjo tovornjakov MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) izdelala in dobavila vozila, naročilo pa vključuje 161 5-tonskih tovornjakov in 91 15-tonskih tovornjakov. Pravkar naročena proizvodnja se bo pričela takoj po dobavi prve serije vozil, ki naj bi bila pravočasno dobavljena v naslednjih nekaj mesecih.

Okvirni sporazum, ki je bil sklenjen 5. julija 2017 z Zveznim uradom za opremo, informacijsko tehnologijo in tehnično podporo (BAAINBw), je ovrednoten na skupaj približno 900 milijonov EUR (brez DDV), kar zajema skupaj 2.271 nezaščitenih prevoznih sredstev družine RMMV HX vključno s posebnimi orodji in storitvami usposabljanja. Kot prvi korak je bilo izdano naročilo za začetno serijo 558 vozil.

Skupina za mobilnost in varnostne rešitve iz Düsseldorfa pri izvajanju tega obsežnega projekta veliko prispeva k posodobitvi voznega parka Bundeswehra, ki zajema tisoče vozil. Sestoji predvsem iz Sestavni del in sklopi za tovornjake so izdelani v Nemčiji, npr. motorji, osi, menjalniki in nadgradnje, vozila pa bodo sestavili v obratu RMMV na Dunaju.

Razširjena globalna prisotnost vozil RMMV ima velike prednosti glede interoperabilnosti in logistike še posebej, ko gre za večnacionalne operacije. Med sedanjimi uporabniki Rheinmetrallovih vozil so oborožene sile Združenega kraljestva, Avstralije, Nove Zelandije in Danske, prav tako pa sta pomembni naročili za tovornjake iz proizvodnje RMMV oddali tudi Norveška in Švedska.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki