Romunija bo izdelovala komponente sistema MIM-104 patriot

by Urednik

NAKUP OROŽJA “ZAGON” TUDI ZA DOMAČO OBRAMBNO INDUSTRIJO

Podjetje Raytheon, proizvajalec raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot, je poslalo romunski družbi Aerostar Bacau povpraševanje, katere komponente bi lahko podjetje proizvedlo za radarski sistem za patriote, ki jih bodo dobavili Romunski vojski.

Romunija je pred tedni potrdila nakup 7 baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot PAC-3, za katere bo odštela dobrih 4,6 milijarde dolarjev (vplačanih je že 910 milijonov dolarjev). Romunski obrambni minister Mihai Fifor je že dejal, da bodo poskušali dobaviti nekatere radarske komponente, s tem pa bi pridobili nova naročila za obrambno industrijo v Romuniji.

Zasebno romunsko podjetje Aerostar Bacau, ki je specializirano za proizvodnjo in popravilo vojaških in civilnih letal ter drugih obrambnih sistemov, je po mnenju predstavnikov podjetja Raytheon dobilo priložnost za izdelavo komponent tako za (bodoče) romunske raketne sisteme MIM-104 patriot in tudi vseh preostalih 220 baterij, ki jih uporabljajo oborožene sile 14 držav. “To predstavlja velik trg in so (komponente radarjev sistema patriot) zelo dobra izvozna priložnost za romunsko obrambno industrijo,” je povedal Tom Laliberty, predstavnik podjetja Raytheon.

Že oktobra 2017 je Raytheon s podjetjem Aerostar Bacau podpisal sporazum o sodelovanju. Na tej osnovi bo romunska družba zagotovila komponente in vzdrževanje za sedem baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot, ki bodo dobavljeni Romunski vojski.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki