Romunija bo obnovila črnomorsko letalsko bazo

by Urednik

ZA OBNOVO BAZE BO NAMENJENIH 2,5 MILIJARDE EUR

Ministrstvo za obrambo Romunije namerava vložiti 12 milijard romunskih levov – RON (več kot 2,5 milijarde EUR) za obnovo, pripravo po Natovih standardih in povečanje zmogljivosti 57. letalske baze Romunske vojske (RoAF, Forțele Aeriene Române – Baza 57 Aeriană).

Baza se nahaja na mednarodnem letališču Mihaila Kogălniceanuja na jugovzhodni Romuniji, približno 25 km severozahodno od obalnega mesta Constanca in 13 km od Črnega morja, so konec septembra poročali številni romunski mediji na podlagi dostopa do uradnih dokumentov.

Po razpoložljivih informacijah bo projekt obnove letalske baze financiran iz državnega proračuna in bo trajal 20 let. Ko bo dokončan, bo nova letalska baza Mihaila Kogălniceanuja razpolagala z novo vzletno-pristajalno stezo, hangarji in ploščadmi za popravilo letal, zmogljivosti za skladiščenje goriva, strelišče, upravne zgradbe in miniaturno mesto za vojaške enote, ki bodo nameščene v letalski bazi. Romunski mediji ocenjujejo, da bo baza lahko gostila od 8000 ali celo do 10.000 vojakov (če bo to potrebno v kriznih trenutkih).

Letališče Mihail Kogălniceanu, zgrajeno leta 1955 kot vojaška letalska baza, so za civilne operacije potem odprli maja 1960 in je ostalo skupno civilno-vojaško letališče in ”dom” letalske flote ruskih (sovjetskih) lovcev MiG-29 fulcrum Romunskih letalskih sil vse do leta 2004, ko so vojaški del letalske baze razpustili. Od leta 1999, in še bolj intenzivno po letu 2004, je ameriška vojska intenzivno uporabljala to letališče kot tranzitno oporišče za podporo v protiuporniških bojih v Afganistanu in Iraku.

Po ruski aneksiji Krima leta 2014 je strateško locirana letalska baza začela gostiti ameriške in Natove enote, uporabljajo pa jo za nadzor zračnega prostora – t.i. air policing – v črnomorski regiji.

Na vojaškem delu letališča Mihaila Kogălniceanuja, ki deluje kot dodatek k 86. letalski bazi Romunskih letalskih sil  “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, sta nameščeni  861. lovska eskadrilja, opremljena z letali MiG-21 lanceR-B/C in 863. helikopterska eskadrilja z MEDEVAC  konfiguriranimi helikopterji IAR-330L (romunska puma). V prihodnosti naj bi v letalski bazi poleg romunskih in Natovih letal F-16 namestili celo Lockheed Martinove lovce pete generacije F-35 lightning II.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Radio Constanta 

 

Povezani članki