Romunija testira Elbitove orožne postaje na oklepnikih piranha V 8×8

by Urednik

TESTIRANJE OBOROŽITVE ZA NOVE KOLESNE OKLEPNIKE PIRANHA 8X8

Romunske kopenske sile (Forțele Terestre Române – FTR,) so opravile preizkus funkcionalne verifikacije Elbit Systemsovih orožnih postaj in pripadajočega orožja, s katerimi so opremili  36 popolnoma novih oklepnikov piranha V 8×8 (APC), ki so jih nedavno dostavili 26. pehotnemu bataljonu “Rdeči škorpijon” v Craiovi.

Videoposnetek romunskega ministrstva za nacionalno obrambo (Ministerul Apărării Naționale) z dogodka, ki je bil organiziran 3. in 4. novembra v Državnem skupnem izobraževalnem centru “Getica” na območju Cincu, prikazuje preizkušanje treh oklepnikov piranha V z orožnimi daljinsko vodenimi postajami UT30MK2, opremljenimi s 30-mm topom Mk44 bushmaster II in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm.

Na poligonu je bila preizkušena tudi ena piranha V, oborožena z daljinsko vodeno orožno postajo Elbit Systems (ORCWS), opremljeno z enim mitraljezom M2A1 heavy barrel .50 (12,7 × 99 mm NATO) in popolnoma integriranim visokozmogljivim elektro-optičnim sistemom za dnevno/nočno delovanje in kamero dolgega dosega. Piranha V, opremljena z Elbit Systemsovo daljinsko vodeno orožno postajo –  ORCWS, je eden izmed najmanj 5 takšnih osemkolesnih oklepnikov, ki naj bi jih uporabljali v vlogi mobilnih poveljniških mest. Opazili so jih tudi v Bukarešti v podjetju UMB dan preden so 36 popolnoma novih oklepnih vozil piranha V dostavili 26. pehotnemu bataljonu.

Video posnetek romunskega ministrstva za nacionalno obrambo pa ni prikazal ognjenega testiranja piranhe V, oborožene z Elbitovo ORCWS, čeprav je upravičeno moč verjeti, da je bilo tudi to vozilo tudi predmet preizkusov funkcionalne verifikacije.

Ob obisku 26. pehotnega bataljona 6. novembra je romunski premier Ludovik Orban dejal, da so kupole na piranhah V “70-odstotno izdelane v Romuniji – v Bacăuu in Măgureleju”, s čimer je izpostavil dve hčerinski družbi Elbit Systems: Elmet International v Bacăuu in leta 2018 ustanovljen proizvodni obrat v industrijski coni Măgurele. Elbit ima v Romuniji še dve hčerinski družbi za proizvodnjo in integracijo: Simultec s sedežem v Măgureleju, ki proizvaja simulatorje za letalske, kopenske in pomorske sile ter vgrajuje programsko in strojno opremo, in A/E Electronics s sedežem v Bacăuu, ki proizvaja in preizkuša elektronske podsklope za vojaško in civilno uporabo.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: RO MoD

 

Povezani članki