Rostec dopušča možnost prodaje raketnih sistemov S-400 ZDA

by Urednik

“RAKETNI SISTEM S-400 JE DEFENZIVNI SISTEM!!”

Rusija lahko proda zračno-obrambni sistem S-400 Združenim državam Amerike, če jih bo takšen posel zanimal, saj ruska varnost s tem ne bi bila ogrožena, je v intervjuju izjavil prvi mož Rosteca – glavni izvršni direktor (CEO) Sergej Čemezov za časopis Washington Post.

S-400 ni ofenzivni, pač pa defenzivni sistem. Lahko ga prodamo Američanom, če bi si to želeli. S strateškega vidika pri tem ni nobenih težav,” je poudaril Čemezov v intervjuju, objavljenem minulo soboto.

Kot je še poudaril v odgovoru na vprašanje, kateri razlog je bil v ozadju prodaje zračno-obrambnega sistema S-400 Turčiji – članici zavezništva, Rostec prodaja državam Nato proizvode, ki ne ogrožajo ruske varnosti.

“Nasprotno: če je država sposobna zagotoviti varnost v lastnem zračnem prostoru, se počuti varneje in tisti, ki jo bo skušal napasti, bo premislil dvakrat!” Kot je še povedal. Je za ta zračno-obrambni sistem v svetu precejšnje zanimanje in Rusija ima kopico naročil.

Konec lanskega decembra sta Rusija in Turčija podpisali kreditni sporazum, ki je omogočil prodajo S-400 Turčiji, dogovor o prodaji pa sta sklenili v septembru 2017. Rusija uporablja raketni sistem S-400  že od leta 2007.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki