Rusi bodo začeli testirati novi lahki protiletalski top derivatsiya-PVO

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO DOBILA NOV PROTILETALSKI TOP 57 MM

V Rusiji bodo še letos začeli državna testiranja novega protiletalskega topa kalibra 57 mm, ki so ga razvili v Centralnem raziskovalnem inštitutu Burevestnik (del UVZ) za protiletalski sistem derivatsiya-PVO (Деривация-ПВО), je sporočil direktor Uralvagonzavoda (UVZ) Aleksander Potapov.

Projekt protiletalskega artilerijskega sistema derivatsiya-PVO je imel še do nedavnega oznako »strogo zaupno«, obstajal pa je le njegov (prototipni) model v naravni velikosti. Posneta je bila le ena fotografija, ki prikazuje novi gosenični protiletalski oklepni sistem, ki ga sestavljata podvozje oklepnika BMP-3 – zaščiten je z reaktivnim oklepom – in daljinsko vodena oborožitvena postaja s topom kalibra 57 mm.

Derivatsiya-PVO je namenjen uničevanju letalnikov, kot tudi lahkih oklepnikov, (slabše) utrjenih položajev nasprotnikov in podobno. Sistem deluje v vseh vremenskih razmerah, podnevi in ponoči. Informacije o ciljih pridobiva iz poveljniškega mesta ali pa samostojno, za vsak (specifičen) cilj pa izbere najprimernejše strelivo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki