Rusi želijo ustanavljati svoja zasebna vojaška podjetja (po zgledu Blackwater)

by Urednik

BO RUSKA DUMA SPREJELA ZAKON O USTANOVITVI ZASEBNIH VOJAŠKIH PODJETIJ

Po vzoru Američanov (zloglasno zasebno vojaško podjetje Blackwater, zdaj Academy) bi Rusija lahko kmalu imela svoje zasebne vojaške družbe. Ideja takega projekta – Zakon o legalizirani ustanovitvi in delovanju zasebnih vojaških družb – so prvič ruski dumi (parlamentu) predlagali že leta 2012.

Predlog o možnosti ustanovitve zasebnih vojaških podjetij je bil zavrnjena z obrazložitvijo, da ni čas za takšen zakon. Zaostrovanje razmer v vzhodni Ukrajini in udeležba tujih plačancev (ameriških pripadnikov podjetja Academy) aktualizira idejo o ruskih zasebnih vojaških podjetij. Njeni zagovorniki menijo, da bi sprejetje takega zakona je pomagalo Kremlju, da ne bi pošiljal ruskih vojakov v vojno (kadar redna vojska ne more). Tako bi Moskva proti plačilu v boj poslala plačance, ob tem pa ne bi prevzela nobene odgovornosti. Rusi kot primer navajajo ZDA, ki že vse od leta 2003 uporabljajo zasebna vojaška podjetja v Iraku (približno deset tisoč vojakov in častnikov). Ruski vojaški strokovnjaki pravijo, da v Rusiji že zdaj obstaja več zasebnih družb, ki so registrirane za zaščito naftnih črpališč in skladišč v nevarnih območjih, kot tudi za zaščito in spremljanje ruskih trgovskih ladij v nevarnih vodah.

Doslej so ruski uradniki znamenitih protiterorističnih skupin Alfa in Vimpel po upokojitvi našli delo v agencijah za zaščito domov in ljudi (varnostne službe), medtem ko v Podmoskovlju že imajo trenažni center Vitez, v katerem usposabljajo mlade za službo telesnega stražarja ali varnostnika javnih objektih. Število takšnih oseb je ocenjena na pol milijona.

Neoznačeni ruski vojaki na Krimskem polotoku

Ruski vojaki brez oznak na Krimskem polotoku

Zagovorniki ruskih zasebnih vojaških podjetij za njihovo ustanovitev poudarjajo naslednja dva razloga:

  • v svetu danes obstaja približno 700 takšnih podjetij;
  • skupni letni promet zasebnih vojaških podjetij je okoli sto milijard dolarjev.

Potrebno pa je povedati, da je po več mednarodnih škandala članov zasebnih vojaških podjetij, deset največjih podjetij na tem področju  leta 2013 podpisalo izjavo, v kateri so določena načela in nadzor nad njihovim delom, ki temelji na švicarskem pravu, preglede pa izvajajo nevladne organizacije.

Pripravil: Stanko Arsić, foto: AP Photo

SORODNE NOVICE:

Plačanci iz ZDA sodelujejo v vojaških operacijah v Ukrajini

Približno 400 plačancev iz zloglasnega ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Academi sodeluje v ukrajinski vojaški operaciji proti protivladnim protestnikom.

Vodja podjetja Blackwater v Iraku grozil preiskovalcu s smrtjo

Avgust 2007: Preiskovalcu State Departmenta je vodja ameriškega zloglasnega zasebnega varnostnega podjetja Blackwater v Iraku grozil, da ga bo ubil.

 

Povezani članki