“Rusija bo Iraku dobavila 400 oklepnih vozil za odstranjevanje min”

by Urednik

SO IRAČANI ŽELELI NA SKRIVAJ KUPITI OKLEPNA VOZILA BMR-3M VEPR?

Rusija bo Iraški vojski v sredini julija 2015 dobavila približno 400 naprednih oklepnih vozil za odstranjevanje min, ki so jih pripadniki Islamske države (ISIS) posejali na obsežnih območjih, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

Iraški premier Haider al-Abadi je sklenil “zaupno” pogodbo z Rusijo za opremljanje Iraške vojske z vozil za odstranjevanje min, poroča Fars, ki navaja anonimen vir iz Iraške vojske.

Iračani bodo nova oklepna vozila za razminiranje uporabili v vojaških operacijah proti pripadnikom militantne skupine Islamska država na severu in zahodu države. Vir je še dodal, da naj bi iraška vlada vozila za razminiranje Rusiji plačala kasneje.

Ni pa točno znano katera vozila za odstranjevanje min naj bi Irak kupil od Rusije, Fars pa je s fotografijo namignil, da bi lahko šlo za oklepno vozilo BMR-3M vepr (prašič). BMR-3M vepr je namenjen predvsem za spremljanje konvojev in razminiranju cest, odstranjevanje ovir in tudi zbiranje obveščevalnih podatkov.

Gosenično oklepno vozilo BMR-3M vepr so Rusi razvili na podvozju glavnega bojnega tanka T-90, z njim pa so po letu 2000 v Ruski vojski začeli nadomeščati starejši oklepni vozili za čiščenje min BMR-2 (T-54) in BMR-3 (T-72). Po nekaterih podatkih naj bi ga uporabili celo že v Čečeniji. Nekatere države so se zanimale za nakup BMR-3M vepr, vendar ni znano, da bi ga Rusi komu uspeli prodati.

V začetku maja 2015 je ruski zunanji minister Sergej Lavrov izjavil, da je Moskva pripravljena poslati (prodati) več orožja in streliva v Irak, ki se zadnji dve leti spopada z ISIS-om. V tem času je Rusija Iraški vojski že dobavila jurišne helikopterje Mi-28, večnamenske helikopterje Mi-35, jurišna letala Suhoj Su-25, večcevne raketomete TOS-1A, raketne sisteme zračne obrambe pancir-S in dzhigit (igla-S), topove in strelivo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

 

Povezani članki