Rusija bo na platformi bumerang razvila nov kolesni tank

by Urednik

RAZVOJ RUSKEGA KOLESNEGA OKLEPNIKA BUMERANG 8X8

Ruska obrambna industrija razvija “kolesni tank” na platformi osemkolesnika bumerang 8×8, je v intervjuju za rusko TV Zvezda dejal generalni direktor ruske Vojaškoindustrijske družbe – VPK (Voenno-Promyshlennaya Kompaniya) Aleksandr Krasovitsky.

Na kolesno oklepno platformo bumerang (boomerang) bodo namestili težki top in tako še razširili uporabo skupne kolesne platforme, ki so jo razvili za potrebe Ruske kopenske vojske. Novo vozilo bo zasnovano za delovanje v oklepnih motornih enotah in silah za hitro posredovanje.

Novi samovozni kolesni protioklepni top na platformi bumerang bi lahko imel enako oborožitev kot amfibijski oklepnik sprut-SDM1, ki so ga razvili za padalske enote. Ta je lahko opremljen s 125 mm topom, po teži pa je vozilo primerljivo z bumerangom 8×8, ocenjujejo ruski vojaški strokovnjaki.

Prednost kolesnega uničevalca tankov je predvsem v daljšem dosegu, večji mobilnosti in nižjih operativnih stroških, uporabljajo pa se lahko tudi v urbanem okolju. Na drugi strani pa so topovi nameščeni na gosenični platformi boljši na težko prehodnih terenih, bolje zaščiteni in težji (imajo lahko več opreme, oklepa,…).

Bumerang (boomerang) je v obliki kolesnega bojnega oklepnega vozila K-17 (IFV) že pripravljen, prav tako transportna različica K-16 (APC), medtem ko še razvijajo druge različice – inženirsko, poveljniško, izvidniško vozilo in oklepno vozilo za protioklepni boj. Serijsko bodo oklepnike bumerang proizvajali v VPK-jevih obratih v Nižnjem Novgorodu, Arzamasu, Vyksi in Bryansku. S kolesnimi oklepniki bumerang 8×8 bodo v Ruski vojski nadomestili vozila BTR-80/82.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki