Rusija bo preizkusila eno najmočnejših topniških orožij na svetu

by Urednik

MALKA – POSODOBLJENA RAZLIČICA SAMOVOZNEGA SISTEMA 2S7 PION

Do konca leta bodo tudi  preizkusili nova različica somovoznega artilerijskega sistema malka, je izjavil vodja Uralstransmaša (del Uralvagonzavoda), ki izdeluje orožje, Dmitrij Semizorov.

“V decembru smo zaključili večji remont s temeljito posodobitvijo orožja: izvedena je bila zamenjava uvoženih sklopov (bržkone iz Ukrajine) in nameščeni novi instrumentalni sistemi. Prihodnje leto se bomo pripravili na serijsko proizvodnjo teh topniških sistemov,” je še dejal Semizorov.

Posodobitev enega najmočnejših topov na svetu “malka” je bila končana do konca decembra 2019, zdaj pa uspešno prestaja preizkuse na poligonih kot poroča ruski časopis Izvestia.

 Malka je posodobljena različica 2S7 pion (potonika). Na minuto lahko izstreli 2,5 granate, v shrambi za strelivo je osem izstrelkov – za upravljanje orožja pa  je potrebnih najmanj 7 ljudi.

46,5-tonsko artilerijski sistem uporablja visoko-eksplozivne granate, strelivo RAP, protiutrdbene visoko-eksplozivne granate (”razbijalke betona”), plinske izstrelke in tudi izstrelke z jedrsko konico.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki