Rusija bo raketne vlake opremila z raketami RS-24 jars

by Urednik

RUSKI MOBILNI RAKETNI SISTEMI ODGOVOR NA KREPITEV AMERIŠKE MOČI 

Ruske strateške raketne sile se pripravljajo na oživitev “raketnih jedrskih vlakov” – bojnega železniškega raketnega kompleksa. Ruska vojska bo tako imela mobilni raketni ščit, kjer bi raketne sisteme premikali po železnici, kar bi pomenilo učinkovitejšo obrambo pred možnim ameriškim napadom.

Rusija zadnjih par let že razvija novi bojni železniški raketni kompleks, načrt za modernizacijo “jedrskega vlaka” pa bo predstavljen v prvi polovici leta 2014. Novi raketni vlak bo opremljen z raketami RS-24 jars (NATO: SS-29). Razvija ga moskovski inštitut Thermal Technology, ki razvija tudi rakete bulava za jedrske podmornica razreda borei.

“Raketni vlak bo opremljen z izstrelki na trdo gorivo, tipa jars (yars), z več bojnimi konicami. Nova raketa tehta 47 ton, medtem ko je prejšnja 110 ton,” je dejal general Karakaiev, poveljnik ruskih strateških raketnih sil.

Zamisel o uporabi železnice za premikanje raket ni nova.  Prve enote BŽRK (bojnega železniškega raketnega kompleksa) so v Ruski vojski postale operativne že leta 1987 v Kostromu z raketnim vlakom tipa 15P961 molodec.

Bojni železniški raketni kompleks molodec

Potem sta Rusija in ZDA podpisali sporazum o omejevanju strateške ofenzivne oborožitve, po katerem so morale ruske raketne enote umakniti iz oborožitve vse raketne vlake. Toda Rusija je uradno izstopila iz sporazuma in zadnji molodec so upokojili šele leta 2005. Trenutno je v veljavi novi sporazum oz. pogodba “Nov začetek”, ki sta ga ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in ameriški Barack Obama podpisala v letu 2011, ki pa ne omejuje uporabo sistemov, kot je bojni železniški raketni kompleks.

Novi bojni železniški raketni kompleks bodo vlekli dve ali tri dizelske lokomotive, sestavljali pa ga bodo še specializirani vagoni, ki bodo izgledali kot hladilniki ali potniški vagoni, v njih pa bodo medcelinske balistične rakete in poveljniški prostori. Za razliko od jedrskih raket v silosih, bo lahko lokacija raket na železniških tirih ostala skrita ali prikrita sredi komercialnega železniškega prometa.

Ruski znanstveniki so podobno idejo predstavili tudi pri raketnem sistemu klub-K (KLIK), ki je nameščen v zabojnik za prevoz tovora, zato se ga lahko neopazno prevaža tako po cesti s tovornjaki, po železniških tirih, kot tudi po morju na ladjah. Tako je raketni sistem klub-K popolnoma avtonomen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki