Rusija bo začela preizkušati 152 mm samovozno havbico 2S43 malva

by Urednik

NOVA RUSKA KOLESNA SAMOVOZNA HAVBICA

V Rusiji bodo v spomladanskih mesecih začeli s testiranji novega samovoznega topniškega sistema 2S43 malva kalibra 152 mm na šasiji 8×8, poroča ruski časopis Izvestia.

Načrt nadaljevanja razvoja in testiranja je bil pripravljen že ob koncu leta 2020, v okviru programa razvoja sodobnega artilerijskega sistema nabrosok, ki ga bodo lahko uporabljale tako raketne kot artilerijske enote Ruske vojske, pa bodo s testiranjem in prvim streljanjem samovozne havbice 2S43 malva pričeli spomladi.

V Ruski vojski načrtujejo, da bi s samohodnimi havbicami 2S43 nadomestil vlečne havbice 2A65 msta-B 152 mm in 122-milimetrske samovozne gosenične havbice 2S1 gvozdika.

Novo samovozno havbico 2S43 malva so razvili na vojaškem podvozju 8×8 BAZ-6010-027, ki ga proizvaja avtomobilska tovarna v Bryansku. Vozilo ima spredaj kabino za posadke, topniški sistem pa je nameščen zadaj. Oborožena je s 152-milimetrskim topom 2A64, ki se uporablja tudi pri gosenični samohodni havbici 2S19 msta-S, fotografije pa nakazujejo na to, da ima polavtomatski sistem za polnjenje, ki naj bi pripomogel k temu, da bo lahko izstrelila 8 izstrelkov na minuto.

Zaradi skrivnega razvoja projekta ni preostalih javnih informacij o taktičnih in tehničnih značilnostih tega novega ruskega topniškega sistema.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki